23.03.2007. / 18:20

Autor: Martina Zeković

STATUS KOSOVA

Makedonija se priprema za dolazak izbjeglica

Uz postojeće kampove, koji su se koristili u izbjegličkoj krizi 1999. za vrijeme NATO bombardiranja tadašnje SR Jugoslavije, trenutno je u izgradnji Centar za azilante

Zbog najava o mogućim nemirima u pokrajini, Makedonija se priprema za dolazak izbjeglica, a u tijeku je i provjera izbjegličkih kampova. To je samo mjera opreza jer se ipak ne predviđa oružani sukob na Kosovu i masovni priljev izbjeglica u Makedoniju. Ipak, Makedonija mora biti spremna za slučaj priljeva izbjeglica sad pa bi za budućnost trebala pripremiti plan kojim će se predvidjeti kako će država postupiti i osigurati smještaj u slučaju masovnog priljeva izbjeglica s Kosova. Uz postojeće kampove, koji su se koristili u izbjegličkoj krizi 1999. za vrijeme NATO bombardiranja tadašnje SR Jugoslavije, trenutno je u izgradnji Centar za azilante.

U preambuli Ahtisaarijevog završnog izvješća za Kosovo, predviđa se neovisnost te pokrajine pod međunarodnim nadzorom, a u nastavku ponavlja glavne elemente njegova prijedloga od 2. veljače, izvijestili su europski diplomati. Predviđeno je da "Kosovo bude višeetničko društvo, u kojemu će se upravljati na demokratski način uz potpuno poštivanje pravne države na najvišoj razini, jednako kao i države ljudskih prava i temeljnih ljudskih sloboda", prenio je isti izvor.

Kosovska skupština trebala bi donijeti Ustav za 120 dana, nakon uvođenja novoga statusa pokrajine kojom u ovome trenutku upravlja UN. Ustav bi Kosovu trebao omogućiti pregovore i zaključivanje međunarodnih sporazuma te potencijalno pridruženje međunarodnim organizacijama. Smatra se da bi albanski i srpski bili bi dva "službena jezika" a u "službenoj uporabi" bit će i turski, romski i bošnjački. U kosovskom parlamentu bit će zastupljene sve nealbanske zajednice. "Širokom decentralizacijom" predviđaju se "proširene mogućnosti" za općine s većinskim srpskim stanovništvom, koje će imati pravo primati financijska sredstva od Srbije. U izvješću stoji kako je predviđena i zaštita kulturnog i vjerskog naslijeđa, posebno Srpske pravoslavne crkve.

Novi bi status trebao biti podnesen na razmatranje UN-ovu Vijeću sigurnosti, nadzirat će međunarodna zajednica. U pokrajini će biti prisutan posebni predstavnik EU-a, ali i međunarodni civilni predstavnik koji će imati šire ovlasti.
Civilnom predstavniku pomagat će međunarodne snage NATO-a i predstavnici EU-ove misije. One će biti zadužene za "nadziranje, vodstvo i savjetovanja u svim domenama pravne države". Europska će misija imati pravo istražiti i sudski goniti odgovorne za, primjerice organizirani kriminal, međuetnički kriminal, financijske delikte i ratne zločine.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika