24.03.2007. / 09:45

Autor: Martina Zeković

UN

Vijeće sigurnosti glasat će o dodatnim sankcijama za Iran

Zbog nepoštivanja ranijeg zahtjeva UN-a da Iran prekine s razvojem nuklearnog programa, Vijeće sigurnosti UN-a postiglo je načelni sporazum o rezoluciji kojom se uvode dodatne sankcije toj zemlji. Rezolucija bi trebala biti jednoglasno usvojena u subotu, objavili su u petak navečer predstavnici SAD i Velike Britanije u sjedištu UN-a u New Yorku. "Postigli smo načelni sporazum o rezoluciji čije usvajanje konsenzusom očekujemo u subotu. Ona ispunjava glavne ciljeve SAD", kazao je u petak navečer američki predstavnik Alejandro Wolff i dodao kako je to "snažna rezolucija s ozbiljnim mjerama, što naglašavaju strogost s kojom Vijeće gleda na odbacivanje njegovih rezolucija i na važnost da se Iran vrati poštivanju (odluka UN-a)".

Glasovanje je zakazano za 15 sati po istočnoameričkom vremenu, dakle oko 21 sat po hrvatskom vremenu, osim ako ne dođe do izmjena u posljednjem trenutku kada tekst bude poslan vladama 15 članica Vijeća na konačnu potvrdu.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u petak je odustao od planiranog putovanja u New York gdje se trebao obratiti Vijeću sigurnosti prije glasanja o rezoluciji, navodno zbog problema s izdavanjem viza članovima njegove pratnje što amerikanci odbacuju.

Vijeće sigurnosti UN je u studenom 2006., rezolucijom 1737, uvelo sankcije Iranu i pozvalo ga da prekine s obogaćivanjem urana, na što se vlada u Teheranu oglušila, inzistirajući na svome pravu na mirnodopsku uporabu nuklearne tehnoogije. Novim sankcijama uvodi se još stroži embargo glede nabave oružja i zamrzava se sva imovina institucija i pojedinaca povezanih s iranskim nuklearnim i raketnim programom.

Vezane vijesti

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Europska unija prihvatila je u ponedjeljak novi paket sankcija Siriji koje se odnose na nove subjekte i proširuju embargo na prodaju oružja toj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika