24.03.2007. / 14:22

Autor: Martina Zeković

HRVATSKA

Odgođen prosvjed zaštitara

Nakon što su predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova RH i Republičkog sindikata radnika Hrvatske održali dva sastanka na kojima je prihvaćeno osam zaključaka vezano za rad zaštitarskih službi, odgođen je prosvjed zaštitara, najavljen za 28. ožujka ispred MUP-a, priopćeno je iz Republičkog sindikata radnika Hrvatske. "MUP je svjestan katastrofalnog socijalnog i sigurnosnog stanja radnika - zaštitara, te problema nelojalne konkurencije u zaštitarstvu" i "želi riješiti taj problem na najkvalitetniji mogući način", navodi se na internetskim stranicama MUP HR. "MUP RH prihvaća prijedlog Republičkog sindikata radnika Hrvatske za poništavanjem Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o uvjetima i načinu izdavanja posebnog odobrenja za obavljanje poslova osiguranja i pratnje novca, vrijednosnih papira i dragocjenosti. MUP priznaje da se tim izmjenama ne bi postiglo željeno, te prihvaća stav RSRH da bi izmjene, osim neučinkovitosti, uzrokovale nepotreban odljev velikih novčanih iznosa u inozemstvo (za nabavku novih, ali beskorisnih oklopljenih vozila)", nastavlja se dalje u zaključcima.

MUP bi već slijedećeg tjedna trebao pokrenuti proceduru izmjena i dopuna Zakona o privatnoj zaštiti, kojima će se omogućiti formiranje "zaštitarske komore", na koju će biti prenesena većina javno-pravnih ovlasti iz domene zaštitarstva. Ulogu takve "zaštitarske komore" preuzet će Hrvatski ceh zaštitara. Naziv će ostati isti, ali će se HCZ preoblikovati u strukovnu komoru poput odvjetničke komore, liječničke, stomatološke, veterinarske i sl. te će dobiti javno-pravne ovlasti.

"U nadležnosti HCZ bit će, uz ostalo, i definiranje kvalitete zaštitarskih usluga i minimalnih uvjeta za ostvarenje te kvalitete (tj. minimalnih cijena zaštitarskih usluga), ali i izdavanje, te oduzimanje dozvola za obavljanje zaštitarske djelatnosti / poslova'", navodi se u priopćenju. "Predmetne izmjene i dopune Zakona o privatnoj zaštiti imaju se donijeti, po hitnom postupku, na zasjedanju Hrvatskog Sabora u svibnju 2007.", nastavlja se u zaključcima. "Do donošenja predmetnih izmjena i dopuna Zakona o privatnoj zaštiti, održavat će se redovite tjedne konzultacije i sastanci između predstavnika MUP-a i RSRH, uz posredovanje HCZ-a", ističe se u zaključcima te dodaje da "za vrijeme poštivanja gore navedenih uvjeta i rokova, Republički sindikat radnika Hrvatske odgađa svoj prosvjed".

Vezane vijesti

Potpisan Sporazum o uspostavi Centra za sigurni Internet

Potpisan Sporazum o uspostavi Centra za sigurni Internet

Sporazum o strateškom partnerstvu kojim je uspostavljen Centar za sigurniji Internet potpisan je danas u Ravnateljstvu policije Ministarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika