25.03.2007. / 13:35

Autor: Robert Bajruši

VOJNI ROK

Ukidanje vojnog roka je dobra odluka

Berislav Rončević nije kao ministar obrane napravio nešto zbog čega bi njegov mandat trebalo ocijeniti pozitivnim, ali ipak će ostati zabilježen zbog jedne doista povijesne odluke. Novi Zakon o obrani, a nacrt je pripremila Rončevićeva ekipa, prvi puta u povijesti ovih prostora predviđa ukidanje služenja vojnog roka. Makar će formalno ostati mogućnost pozivanja ročnika, ovo je veliki korak u cilju potpune profesionalizacije oružanih snaga.

Informacije iz političkih krugova potvrđuju da i u HDZ-u, ali i vodećim oporbenim strankama vlada konsenzus o ovom pitanju. Unatoč bitnim međusobnim razlikama, sazrela je svijest o nepotrebnosti trošenja doista velikih sredstava na - u doslovnom smislu - držanje 19-godišnjaka šest mjeseci u vojarnama. Osim novca, troši se i njihovo vrijeme jer obuka koju prolaze, traje nekoliko tjedana, a kasnije besposleno sjede u vojarnama i čekaju petak, kada mogu otići svojim kućama. U usporedbi s nekadašnjim generacijama koje su služile u JNA i godinu dana provodili stotinama kilometara od kuće bez mogućnosti da pomisle na oblačenje "civilke", biti ročnik u Hrvatskoj vojsci djeluje kao privilegija, ali došlo je vrijeme da se i ovo stanje prekine.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih treba podržati Rončevićevu inicijativu. Osim već navedenih financijskih ušteda, riječ je i o prihvaćanju međunarodnog trenda. Većina zemalja članica NATO saveza, također imaju profesionalnu vojsku, koja se pokazala boljim i efikasnijim rješenjem. Osim toga, u sustavu globalne sigurnosti čiji je dio i Hrvatska kao potpisnica programa "Partnerstvo za mir", značajno je smanjena opasnost nekih novih ratova u Europi. Ili potpuno konkretno, unatoč političkim nesuglasicama, mala je opasnost nekog novog rata sa Srbijom ili BiH. Naprotiv, srpski časnici sada vježbaju zajedno s našima, a Hrvatska i Srbija planiraju zajedničkim snagama proizvesti tenk M-84, i prodajom u arapskim državama, zaraditi 200 milijuna dolara.

Sve to ne bi bilo moguće da u posljednjih 15 godina nije stvoren novi međunarodni sigurnosni poredak. Glavni pokretač promjena jest NATO savez koji se proširio do granica Rusije, i apsorbirao skoro sve zemlje nekadašnjeg Istočnog bloka. Premda su u državama članicama NATO-a na vlasti različite političke opcije, od konzervativnih do izrazito lijevih, nikome ne pada na pamet istupiti iz članstva. Razlozi su jednostavni, biti u NATO savezu znatno je jeftinije nego ostati izvan, a pritom ste dio snažne zajednice koja će vas zaštititi. Upravo zbog toga i Hrvatska jednostavno mora čim prije ući u NATO, bez obzira na suprotna stajališta dijela javnosti i, uglavnom, marginalnih pacifističkih skupina.

Dobro je da od HDZ-a do SDP-a i HNS-a i HSP-a, odreda razumiju značaj ove teme. Nacionalna sigurnost nije nešto na čemu treba prikupljati političke poene jer je riječ o strateškom pozicioniranju Hrvatske u idućim desetljećima. A upravo u onoj mjeri u kojoj treba pozdraviti ukidanje vojnog roka i stvaranje profesionalne i dobro opremljene vojske, vrijedi napraviti sve kako bi se pristupilo NATO savezu i tako definitivno postalo dio međunarodnog sigurnosnog sustava.

Vezane vijesti

Dodik bi izbacio SDA iz vlasti

Dodik bi izbacio SDA iz vlasti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u petak kako bi Stranku demokratske akcije (SDA) trebalo "izbaciti" iz koalicije koja je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika