25.03.2007. / 16:47

Autor: Nina Tomljanović

SLUČAJ ZAGOREC

U utorak saslušanja prvih svjedoka

Uz Snježanu Šiprah i Hrvoja Petrača, koji su priču o draguljima prvi javno izgovorili na ponovljenom suđenju za otmicu Zagorčeva sina, kao svjedoci bi se trebali saslušati i bivša djelatnica Ministarstva financija Terezija Barbarić te bivši Zagorčev suradnik Josip Ferek

U četvrtak, 29.ožujka istražna sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Erna Draženčić namjerava ispitati sve svjedoke koje je predložilo tužiteljstvo, osim njemačkog trgovca oružjem oružjem Josefa Rothaichnera koji je Zagorcu 1993. godine navodno predao torbu s draguljima kao garanciju za pet milijuna američkih dolara preuzetih od MORH-a, a namijenjenih kupnji oružja za obranu Hrvatske.

Uz Snježanu Šiprah i Hrvoja Petrača, koji su priču o draguljima prvi javno izgovorili na ponovljenom suđenju za otmicu Zagorčeva sina, kao svjedoci bi se trebali saslušati i bivša djelatnica Ministarstva financija Terezija Barbarić te bivši Zagorčev suradnik Josip Ferek. Josef Rothaichner mogao bi biti saslušan preko videoveze, nagađaju mediji a ako se to ne dogodi, istražna sutkinja će zatražiti da ga sasluša njemački sudac.

Zagorca se sumnjiči da je 2000. godine iz sefa MORH-a odnio dragulje u vrijednosti od 5 milijuna dolara koje mu je 1993. predao Rothaichner kao jamstvo za dolare preuzete od MORH-a, za kupnju oružja potrebnog za obranu Hrvatske. Istraga protiv umirovljenog generala i bivšeg pomoćnika ministra obrane započela je 9. ožujka ove godine, a na temelju međunarodne tjeralice on je četiri dana poslije uhićen u Beču, gdje posljednjih sedam godina i živi. Ministarstvo pravosuđa, 21.ožujka austrijskim je vlastima uputilo zahtjev za izručenjem Zagorca, ali on se protivi izručenju.

Vezane vijesti

Privođenja zbog ubijanja Kamenskog?

Privođenja zbog ubijanja Kamenskog?

U zajedničkoj akciji policije i Uskoka privedeno je desetak osoba u sklopu istrage oko tvrtke Dalta odnosno finacijskih poslova Miroslava Kutle,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika