26.03.2007. / 19:02

Autor: Stjepan Marković

EKVADOR

Indijanci od naftne kompanije traže 6 milijardi dolara odštete

Vlada Ekvadora je 1995. godine pristala da Texaco neće biti odgovoran za svu nastalu štetu nakon što zatvore bušotine i počiste nalazišta

Amazonski Indijanci iz Ekvadora podigli su tužbu zbog zagađivanja okoliša protiv naftne kompanije Texaco i traže odštetu od šest milijardi dolara. Texaco koji je od 2001. godine dio Chevrona priznao je da im je iscurilo 68 milijardi litara sirove nafte i zagađene vode dok je vadio naftu u kišnim šumama Amazone, no tvrde da je to sve bilo u skladu s zakonom i standardima naftne industrije.

Ekolozi su ovo nazvali najvećom ekološkom katastrofom na planetu. Po šumi se nalazi mnoštvo ne saniranih bušotina iz kojih je sirova nafta zagadila okoliš i ulila se u rijeku iz koje indijanci uzimaju vodu. Pripadnici plemena Cofan u svojoj tužbi tvrde da je Texaco zagadio rijeke i šumu u kojoj njihova zajednica živi. Ovo pleme je 1993. godine pred sudom u New Yorku podiglo zajedničku tužbu s još 30.000 drugih indijanaca protiv te naftne kompanije. Američki sud je presudio u korist naftaša te su indijanci iz plemena Cofan novu tužbu podigli pred lokalnim sudom u Ekvadoru.

Predstavnici Chevrona odbacuju obvezu za obeštećivanjem jer tvrde da je takav bio dogovor s ekvadorskom vladom. Vlada Ekvadora je 1995. godine pristala da Texaco neće biti odgovoran za svu nastalu štetu nakon što zatvore bušotine i počiste nalazišta. Texaco tvrdi da je potrošila 40 milijuna dolara za sanaciju što su odvjetnici plemena Cofan ocijenili premalo jer tvrde da će za konačno uklanjanje posljedica na okoliš biti potrebno 100 puta više novca.

Vezane vijesti

Naftaški juriš na sjever

Naftaški juriš na sjever

Oko Arktika se steže sve agresivniji obruč vojnih sila gonjen uzbuđenjem koje u krvi nekih vladinih činovnika vrije velikim brojkama. "I u tom cilju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika