Objavljeno u Nacionalu br. 593, 2007-03-27

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Brankica i Slađana brane druga Kulturu

Zvonko Maković u raljama HRT-a

KONTAKT
Četvrtak, Nova TV, 18.15

Govorilo se o korupciji, pa je bilo zanimljivo čuti da braća Maričak i njihova hrvatska tvrtka "General Graphic" nisu državi nikad uspjeli prodati ni komadić računalne opreme zato što ne žele podmićivati stranku na vlasti. Robert Maričak lijepo reče Hloverki da su i HDZ i SDP isti kad su na vlasti. Kod firme "General Graphic" kupuje velik dio malih i srednjih hrvatskih poduzetnika (40 do 50%), kupuju Nijemci, kupuju Francuzi, ali ne kupuje državni sektor (ministar-stva, gradovi, općine itd) koji drži oko 52 % tržišta.. Lijepo mu u lice kažu što ti ovdje tražiš, tj. kako možeš biti toliko drzak da se natječeš za posao, kad nisi ni lijevi ni desni, nisi kupio naših tisuću majica, nisi nam badava radio plakate i što sad hoćeš. Nezainteresiranim gledateljima ove podnošljive Hloverkine emisije čini se da "General Graphic" vode ljudi koji nemaju želudac za sitne ručkove s još sitnijim Račanovim ili Sanaderovim balkanezerima, a mnogi od nas, npr. dragi ja ili draga vi, znaju i osobno ljude koji ne žele hraniti apetite kojekakve bagre, jednostavno im to nije stil.

Drugi poduzetnik u emisiji, Nedžad Hodžić iz tvrtke "Hann-Invest" ispričao je kako ga reketari porezni inspektor i što u povodu toga misli učiniti ministarstvo financija. Ministru obrane, stanovitom Rončeviću, na temelju dokumenata objavljenih u emisiji, Hloverka je ostavila mogućnost da otpusti ili kazni osobu koja je raspisala MORH-ov natječaj s uvjetima koji otvoreno pogoduju izrijekom nabrojenim tvrtkama.




VRTOGLAVICA 2
Četvrtak, HRT 2, 22.25

Kratak sadržaj: rvacki filmski kritičari, sve jedan ružniji i dosadniji od drugog, bave se nečim što je lijepo i uzbudljivo (isključivo filmom!) tako da slikaju isključivo sebe. I večeras su moji dragi kolege Nenad Polimac, Dražen Ilinčić, Veljko Krulčić i Juraj Kukoč naprosto briljirali. A štovani Igor Saračević bio je i večeras toliko obziran da se ne pokaže, nego je svoju najnoviju masmedij-sku bombu, naslovljenu "O fenomenu južnokorejskog filma", lansirao tradicionalno skriven u plutu tonskog studija.

Porijeklo ljepote u ovoj emisiji isključivo je američko, odatle se emitiraju spotovi i razgovori sa divovima i divama, jer distributerska firma polimac-hadžiabdić (ili tako nekako) radi s Amerima. A kad se govori o hrvatskim fimovima, onda se hvataju tužne izjave neuglednih hrvatskih režisera snimane u prljavim i mračnim eksterijerima. Nema šanse da se u ovoj emisiji pojavi kakva lijepa i popularna hrvatska glumica ili glumac.

POLA URE KULTURE
Četvrtak, HRT 1, 22.05

Zvonko Maković, autor izložbe o avangardi koju je u "Red Carpetu" uništila Ana Vela, osramotio se još jednom kad je od urednice nacijonalne rvacke televizje Branke Kamenski, a ona od svoje novinarke Slađane Bukovac, naručio intervenciju sebi u korist. Tobože on je Kultura, bolje rečeno Otmar Kreačić-Kultura, odatle i naziv emisije "Pola ure kulture", Kulturu Makovića napada cjelokupna estrada, pa je naš Zvonko Maković-Kultura, naručio kojekakve saveznike (druga Vjerana Zuppu i g. Antu Tomića) da svojim izjavama brane dignitet Kulture, a samim tim i dignitet našeg hrvatskog partizanskog kulturnog radnika, čuvenog Otmara Kreačića koji je toliko volio kul-turu da je postao jedini drug i rukovodilac kojemu je kultura postala nadimak, pa zašto onda to ne bi i g. Makoviću kojem je večerašnja "Pola ure Kulture" naprtila istu strast prema partijnosti kulture i bezidej-nosti estrade. Ne Krntija, Tempo, Brzi, Stari, Vonta, Nikola Miljanović-Karaula, Lazo Tihomirović-Baja, Voja Brajović-Tihi, Mile Dedaković-Jastreb, ne Dragan Nikolić-Prle, nego baš Kultura.

Novinarka Slađana Bukovac, u čijem se imenu i prezimenu idealno spajaju estrada i kultura, bila je savršen izbor za posao. U paru sa svojom urednicom Brankicom jedino je ona bila u stanju početi emisiju glupim novinarskim napadom na kompletnu estradu i Anu Velu pojedinačno, ne govoreći o čemu je tu uopće riječ, što je tipično za naručene tekstove još od vremena Canjuge i Pašalića. Da su Brankica i Slađana lijepo rekle kako je Ana Vela drsko u lice našemen drugu Otmaru Makoviću-Kulturi izjavila da je u izložbu utrpao neke slikare koji tu ne spadaju, mi ne bismo ovdje Makoviću spočitavali intervenciju, nego bismo mu se u ime Slađane i Brankice duboko i od srca lijevo ispričavali.

NOGOMET:  HRVATSKA - MAKEDONIJA

Subota, HRT 2, 20.15

Ne tek filmom, nego i medijskim tretmanom nogometa bavi se, izrazimo se visokokulturno, hrvatski gospodin Štreber. Zato je i večeras bilo prekrasno: suci, treneri, komentatori - svi su važniji, pametniji i ljepši od igre i igrača. A reporteru Dragi Ćosiću pojačane satove hrvatskog. Krivo mu se iz počasne lože, u razgovoru s mužem Anice Martinović, učinilo da zna hrvatski u trenutku kad je po starom i unosnom običaju rekao "prvi put smo morali juriti rezultat". Jurili? U Beograd da, ta su vremena prošla, a Ćosiću su ostale posljedice dobre i loše. Dobre su da se tada zaposlio, a loše da još govori jezikom, općenito govoreći, poslodavaca.

ZUHRA LIGHT SHOW
Subota, Nova TV, 20.40

Što je to "kamena školjka od zlata". To je kretenizam, pardon, to je dio nove himne Dubrovniku koju su za Zuhru izveli Tereza K. i njen čestiti sugrađanin Niko Bulić, "Stoljeća idu, ti nam stojiš gordo, na tvrdoj hridi, kamena školjko od zlata". Kao ministar turizma svojedobno je vlastitoj ženi potpisao nagradu na natječaju za neki turistički slogan. Već tada se vidjelo da ima smisla za poeziju, čime ne želimo reći da je on autor školjkaste slitine. On je samo potpisao izvesti takvo što.

SHPITZZA
Nedjelja, HRT 1, 21.55

Opet je voditelj Petreković kao tobože (bila je to zvučna i optička varka) pljes-nuo kolegicu Pišek po donjem dijelu njenih leđa. Odlikaš Mario Petreković radi sve (dobro, ne baš sve) što bi i gledatelji željeli raditi, ali najbolje od svega je što gđa Pišek i njezin kolega ostaju u ulogama koje su odlično smišljene i koje njih dvoje sjajno tumače.

Vezane vijesti

Visoka državna izaslanstva položila vijence na Mirogoju

Visoka državna izaslanstva položila vijence na Mirogoju

U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja visoka državna izaslanstva te izaslanstvo Grada Zagreba… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika