27.03.2007. / 12:34

Autor: Stjepan Marković

Burmanska vojska predstavila je stranim medijima novi glavni grad Naypyidaw koji je sagrađen u džungli 460 kilometra sjeverno od stare prijestolnice Rangoona. Pristup gradu je bio onemogućen stranim medijima, no prigodom proslave burmanskog Dana oružanih snaga stranim medijima je dopušteno prisustvovanje na vojnoj paradi u glavnom gradu.

Naypyidaw, što u prijevodu znači prebivalište kraljeva, izgrađen je u grandioznom i ekstravagantnom stilu okružen tropskim raslinjem. Još nije poznato zašto su vojne vlasti odlučile preseliti glavni grad, no prije godinu i pol državnim dužnosnicima je naređeno da se presele u Naypyidaw. Za njih su izgrađeni kompleksi stambenih zgrada sa efikasnom opskrbom električne energije i vode. Prema informacijama iz medija, u Naypyidawu nedostaje restorana i dućana te zbog toga mnogi službenici nisu preselili svoje obitelji tamo.

Istočno od grada nalazi se utvrđeni vojni kompleks u sklopu kojega se nalazi rezidencija generala Than Shwea, burmanskog vođe. Shwe je na vojnoj paradi održao govor u kojemu je upozorio vojnike da moraju biti uvijek budni na strane utjecaje, ovim je mislio na utjecaje SAD-a i europskih zemalja koje zahtijevaju uvođenje demokratskoga sustava.

Vezane vijesti

Kinezi ušli u Godinu zmaja

Kinezi ušli u Godinu zmaja

Više od milijardu Kineza diljem Azije slavi u ponedjeljak u krugu obitelji i uz bučna slavlja ulazak u Godinu zmaja, polažući nadu da će im taj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika