27.03.2007. / 13:13

Autor: Nina Tomljanović

IZRAEL

Condoleezza Rice: "Arapske države moraju se otvoriti prema Izraelu''

Arapske zemlje moraju ponovno pokrenuti mirovnu inicijativu saudijske inspiracije iz 2002. godine koju je Izrael, nakon što ju je odbacio u utorak, 27.ožujka uz modifikacije, spreman prihvatiti kao bazu za pregovore

U utorak, 27.ožujka američka državna tajnica Condoleezza Rice pozvala je Arape koji se okupljaju na summitu u srijedu da se otvore prema Izraelu te je najavila najavila redovite susrete između izraleskog i palestinskog čelnika.

"Arapske države moraju se otvoriti prema Izraelu kako bi mu pokazali da su prihvatili njegovo mjesto na Bliskom istoku", rekla je Rice na konferenciji za tisak u Jeruzalemu gdje je završila regionalnu turneju, četvrtu od početka godine.

Arapske zemlje moraju ponovno pokrenuti mirovnu inicijativu saudijske inspiracije iz 2002. godine koju je Izrael, nakon što ju je odbacio u utorak, 27.ožujka uz modifikacije, spreman prihvatiti kao bazu za pregovore. Summit arapskih zemalja održava se u srijedu i četvrtak.
Arapski šefovi diplomacije kao prethodnica summitu, odlučili su u ponedjeljak reaktivirati "bez dodataka" taj plan kojim se predviđa normalizacija odnosa s Izraelom u zamjenu za potpuno izraelsko povlačenje s arapskih teritorija zauzetih od 1967., osnutka palestinske države i rješavanja pitanja palestinskih izbjeglica.

Državna tajnica osim toga najavila je da će se palestinski predsjednik Mahmoud Abbas i izraelski premijer Ehud Olmert, koje je susrela pojedinačno u dva navrata od nedjelje, početi s redovitim viđanjima.
"Pristali su na susret svaka dva tjedna. Ja ću se pridružiti s vremena na vrijeme" tim razgovorima, dodala je ona.

Vezane vijesti

UN: U 40 godina udvostručio se broj jako siromašnih zemalja

UN: U 40 godina udvostručio se broj jako siromašnih zemalja

Broj jako siromašnih zemalja na planetu udvostručio se posljednjih 40 godina kao i broj ljudi koji žive u krajnjem siromaštvu, upozorio je UN u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika