27.03.2007. / 13:58

Autor: Stjepan Marković

HAAG

Tužiteljstvo će zločinački pothvat dokazivati pomoću Tuđmanovih transkripata

Tekst je sastavljen na temelju transkripata brijunskog sastanka iz kojega se citira Tuđmana "...važno da civili krenu i onda će ih vojska slijediti...".

Haaško tužiteljstvo namjerava dokazati tezu o postojanju i ciljevima zajedničkog zločinačkog pothvata u vrijeme Oluje pomoću deset transkripata pokojnog predsjednika Franje Tuđmana. Ovo je vidljivo iz predraspravnog podneska Tužiteljstva čija je pročišćena verzija objavljena uoči početka haaškog suđenja hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, javlja HINA. U podnesku je iznesen popis dokaznog materijala protiv trojice generala za zločine nad srpskim stanovništvom počinjene prije, tijekom i nakon operacije Oluja u razdoblju između srpnja i rujna 1995. godine. Ti su zločini, prema navodima Tužiteljstva, počinjeni etničkim čišćenjem koje je smišljeno u sklopu zajedničkog zločinačkog pothvata. Sudionici pothvata su, tvrdi Tužiteljstvo, uz prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i trojicu optuženih generala, i pokojni ministar obrane Gojko Šušak, generali Janko Bobetko i Zvonimir Červenko te drugi poznati i nepoznati članovi.

U tekstu tužbe stoji da je predsjednik Tuđman "vjerujući da međunarodne političke okolnosti idu u prilog zauzimanju Krajine, zajedno s drugim vojnim i političkim dužnosnicima dovršio je vojne planove za Oluju 31. srpnja 1995." Tekst je sastavljen na temelju transkripata brijunskog sastanka na kojemu su prisustvovali, uz ostale, i generali Gotovina i Markač te ističe da je jedan od ciljeva te akcije bio "osigurati bijeg Srba". Tužiteljstvo pritom citira Tuđmanove riječi da je "...važno da civili krenu i onda će ih vojska slijediti...".

Tužiteljstvo koristi iz transkripta izjavu generala Gotovine prema kojoj velik broj civila već napušta Knin u smjeru Banje Luke i Beograda te da treba nastaviti "s pritiskom" pa će "ostati samo oni koji moraju i nemaju mogućnosti otići". On tvrde da je Gotovina kao bi se stvorio taj pritisak naredio granatiranje Drvara, Knina, Benkovaca, Obrovaca, Gračaca. Tužiteljstvo smatra da tamo nije bilo vojno opravdanih ciljeva, kao i da je u napadima korišteno oružje neprimjereno za rat u područjima u kojima živi civilno stanovništvo. "Učinak na civilno stanovništvo bio je kao što je planirano na sastanku 31. srpnja 1995. - prestrašeni civili pobjegli su s tih područje u sigurnost, pojedinačno ili masovno", zaključuje Tužiteljstvo.

U podnesku se navodi da je Tuđman htio postići etnički homogenu Hrvatsku što misle dokazati transkriptima koje je u jesen 1995. godine vodio s Gojkom Šuškom, Hrvojem Šarinićem i Nikicom Valentićem. Kao dokaz te Tuđmanove želje navodi se njegovo odbacivanje ideje povratka Srba. Tako se prenosi da je Valentić nakon Bljeska kazao Tuđmanu kako je srpski problem u zapadnoj Slavoniji riješen i da ih nije ostalo više od tisuću, od kojih je tek 300 ili 400 politički faktor. Šarinić je pak krajem kolovoza 1995. rekao kako treba izvući inspiraciju iz stanja u zapadnoj Slavoniji. "To je za nas bilo vrlo pozitivno jer se nitko nije vratio".

Braniteljski timovi optuženih generala moraju najkasnije do 5. travnja podnijeti svoje predraspravne podneske u kojima će izložiti svoju obranu.

Vezane vijesti

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Pisca i aktivista Sašu Radovića (72) zagrebački Općinski kazneni sud danas je nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora zbog ucjene generala Ivana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika