27.03.2007. / 17:15

Autor: Ana Kirin

SUKOB INTERESA

Povjerenstvo odlučilo da Sanader nije kriv

Josip Leko, predsjednik Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa smatra ipak da Sanaderova izjava kako je svu imovinu stekao radom u inozemstvu nije dovoljna, budući da se radi o imovini koju je premijer prijavio tek na kraju mandata. Po njegovom mišljenju, Sanader je trebao precizno navesti kada je stekao satove, kolika im je vrijednost i odakle mu novac za njih

U utorak 27. ožujka Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je nakon gotovo petosatne rasprave da je premijer Ivo Sanader, dopunivši svoju imovinsku karticu podatkom o ukupnoj vrijednosti pokretnina koje posjeduje, ispunio svoju dužnosničku obvezu i udovoljio zahtjevu Povjerenstva. Sanader se na zahtjev Povjerenstva morao očitovati o navodima da je javnosti zatajio kolekciju skupocjenih ručnih satova, pa je u dopuni svoje imovinske kartice naveo da posjeduje "ostale pokretnine" u vrijednosti od milijun i pol kuna. Uz dopunu kartice priložio je kopiju svoje izjave iz 2005. godine, u kojoj je naveo kako je svu imovinu zaradio radom u inozemstvu. Prema ocjeni četvero članova Povjerenstva, Sanader je time ispunio svoju obvezu pa nema potrebe pokretati postupak utvrđivanja sukoba interesa. Troje članova glasovalo je protiv takvog zaključka, ali su nadglasani.

Josip Leko, predsjednik Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i član Povjerenstva Zorislav Antun Petrović imali su izdvojeno mišljenje. SDP-ovac Leko smatra da Sanaderova izjava kako je svu imovinu stekao radom u inozemstvu nije dovoljna, budući da se radi o imovini koju je premijer prijavio tek na kraju mandata. Po njegovom mišljenju, Sanader je trebao precizno navesti kada je stekao satove, kolika im je vrijednost i odakle mu novac za njih. Zorislav Antun Petrović reako je kako bi Sanader morao snositi posljedice već zbog same činjenice da je njegova kartica do sada bila nepotpuna.

Povjerenstvo je u utorak većinom glasova donijelo odluku i da je istarski župan Ivan Jakovčić bio u sukobu interesa pri kupnji stana od Grada Poreča. Kako je utvrđeno, Jakovčić je od porečkoga Poglavarstva zatražio odgodu prodaje spornog stana dok on ne skupi dovoljno novca da bi ga mogao kupiti. Povjerenstvo stoga smatra da je Jakovčić zahvaljujući svojoj funkciji istarskog župana utjecao na odluku Gradskog poglavarstva.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika