28.03.2007. / 12:41

Autor: Stjepan Marković

MORH

Hrvatska sve bliže NATO-u

Novac za modernizaciju će se osigurati iz proračuna iz kojega će se ove godine za obranu odvojiti 1,74 posto BDP-a što je više nego prošle godine kada je izdvojeno 1,69 posto BDP-a

Mate Raboteg, državni tajnik Ministarstva obrane, u srijedu 28. ožujka u Hrvatskom saboru, prilikom podnošenja Godišnjeg izvješća o spremnosti obrambenog sustava i stanju Oružanih snaga, izjavio je da je prošla godina bila jedna od najboljih u pripremi Oružanih snaga za članstvo u NATO-u pa se realno može očekivati da će Hrvatska iduće godine dobiti pozivnicu za članstvo. Istaknuo je da su stručnjaci NATO-a prepoznali spremnost Hrvatske za samostalno obrambeno planiranje, a samim time i prihvaćenost NATO standarda. Hrvatska je otvorila 5. ciklus Akcijskog plana za članstvo u kojem se pregovara o obvezama državnih struktura za članstvo.

Raboteg je izjavio da su vrlo mali rizici od konvencionalnog rata, ali se povećala prijetnja od međunarodnog terorizma i širenja oružja za masovno uništenje, zbog čega Oružane snage razvijaju specifične obrambene sposobnosti.

MORH je donio dugoročni plan razvoja Oružanih snaga do 2015. godine prema kojemu će se provesti modernizacija i opremanje oružanih snaga po NATO standardu. U planu je iznesena razvojna strategija ulaganja u osoblje i plan modernizacije sva tri roda vojske. Novac za modernizaciju će se osigurati iz proračuna iz kojega će se ove godine za obranu odvojiti 1,74 posto BDP-a što je više nego prošle godine kada je izdvojeno 1,69 posto BDP-a.

U Oružanim snagama danas radi nešto manje od 24 tisuće ljudi, a cilj je do 2010. imati 10 tisuća djelatnih vojnih osoba, dvije tisuće dragovoljnih ročnika i osam tisuća ugovorne pričuve.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika