28.03.2007. / 16:27

Autor: Martina Zeković

VUKOVAR

Ante Đapić svjedok u suđenju za ubojstvo obitelji Olujić

Tomislav Madi (47), Mario Jurić (34), Zoran Poštić (34), Davor Lazić (34) i Mijo Starčević (51), koji se od uhićenja nalaze u pritvoru osječkog zatvora, na suđenju su izjavili da se ne osjećaju krivima

Petorici bivših pripadnika izviđačko-diverzantske satnije HOS-a u sastavu HV-a, koji su optuženi da su 17. veljače 1992. hicima iz vatrenog oružja ubili Radomira i Anicu Olujić te njihovu malodobnu djecu Milevu i Marka u njihovu domu u Cerni nedaleko od Vinkovaca, započelo je suđenje na Županijskom sudu u Vukovaru. Vukovarski radio javlja da će sud kao svjedoka pozvati i osječkog gradonačelnika Antu Đapića.

Optuženi Tomislav Madi (47), Mario Jurić (34), Zoran Poštić (34), Davor Lazić (34) i Mijo Starčević (51), koji se od uhićenja nalaze u pritvoru osječkog zatvora, na suđenju su izjavili da se ne osjećaju krivima. Optuženi Mario Jurić rekao je kako se, međutim, osjeća "suodgovornim jer nije spriječio zločin u kojemu je bio sudionik". Ubojstvo obitelji Olujić, kako je naveo, nije mogao spriječiti jer je u tom naumu bio prekinut što će, rekao je, naknadno pojasniti tijekom suđenja. Na pitanje suca je li nositelj kakvog vojnog čina, odgovorio je kako bi to zadržao tajnom.

U optužnici se navodi da "Tomislav Madi u svojstvu zapovjednika izviđačko-diverzantske satnije HOS-a, čije se zapovjedništvo nalazilo u Komletincima na vinkovačkom području, 17. veljače 1992. izdao naredbu okrivljenima Mariju Juriću, Zoranu Poštiću, Davoru Laziću i nepoznatoj osobi po nadimku 'Bosanac' da odu u Cernu i pobiju četnike za koje on zna, iako je znao da se radi o civilnim osobama, a da kuću miniraju". Optužene je do kuće obitelji Olujić u Ulici braće Radića 51a dovezao optuženi Mijo Starčević. Bili su preodjeveni u odore bivše JNA. Nakon što su ušli u kuću, iz vatrenog su oružja ubili Radomira i Anicu Olujić te njihovu malodobnu djecu Milevu i Marka pogodivši svakoga od njih s desetak hitaca.

Iz kuće su nakon ubojstva uzeli lovačku pušku marke "Hamerles" i pištolj marke "Vis", neutvrđeni iznos tadašnjih njemačkih maraka te neutvrđenu količinu zlatnog nakita. Sve su po povratku u Komletince predali Tomislavu Madiu. Kako bi srušili kuću, u nju su postavili tri tenkovske mine i povezali svaku s 2,5 kilograma "vitezita 20", ali zbog nestručnog rukovanja eksplozivom nije došlo do eksplozije, navodi se u optužnici. Zamjenik županijskog državnog odvjetnika iz Vukovara Vlatko Miljković, koji je čitao optužnicu, ustvrdio je da su optuženi počinili kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava-ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Prva svjedokinja Stojanka Olujić, majka ubijenog Radomira Olujića, nije se, zbog neutvrđenih razloga, pojavila pa je sudac Ante Zeljko prekinuo glavnu raspravu koja će se nastaviti 3. travnja. Tada će kao svjedoci biti saslušani Marta Žulj, Kata Čipin, Vlado Jurišić, Nikola Karlušić i Ivan Čačić, a ponovno će biti pozvana i Stojanka Olujić.

Ispred zgrade Županijskog suda, tijekom suđenja je mirno čekalo nekoliko desetaka članova HVIDR-e iz brojnih hrvatskih gradova koji su, kako su rekli novinarima, došli pružiti podršku optuženom Tomislavu Madiu. Dvojica članova HVIDR-e bila su u dvorani nazočna i početku suđenja dok su preostali, zbog skučenosti dvorane, kraj današnje rasprave morali čekati ispred zgrade suda te su se nakon završetka, mirno razišli.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika