28.03.2007. / 17:45

Autor: Martina Zeković

PROJEKTI

Francuski investitori zainteresirani za Split

Među zainteresiranim investitorima bilo je i onih koji su se raspitivali za ulaganje na principu javno privatnog partnerstva u sveučilišni Kampus o čemu će gradonačelnik izvijestiti rektora splitskog Sveučilište i ministra znanosti

U Gospodarskoj komori Pariza, na seminaru održanom u utorak, splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić predstavio je projekte grada Splita koji su pobudili interes francuskih investitora. Seminaru pod nazivom „Perspektive gospodarskog razvoja Hrvatske u kontekstu pridruživanja Europskoj uniji“ prisustvovalo je 160 francuskih gospodarstvenika. Puljić je u izlaganju je predstavio šest gradskih projekata čija je ukupna investicijska vrijednost procijenjena na oko 1,5 milijardu eura, a njihova je realizacija predviđena tijekom slijedećih pet godina. To su projekti: Gradska luka-Istočna obala, Kopilica, Poljud,Brodarica, Dračevac, Karepovac, te sveučilišni Kampus.

Zajedno sa suradnicima članovima Poglavarstva Ronaldom Rejom i Brankom Poljanićem te predsjednikom Gradskog vijeća Željkom Jerkovom, Puljić je četiri sata razgovarao s predsjednicima i direktorima kompanija koje bi željele investirati i poslovati u Splitu. Među zainteresiranim investitorima bilo je i onih koji su se raspitivali za ulaganje na principu javno privatnog partnerstva u sveučilišni Kampus o čemu će gradonačelnik izvijestiti rektora splitskog Sveučilište i ministra znanosti. Tvrtka ACTIS-IMMEUBLES je nudila know –how u hotelijerstvu što će splitsko izaslanstvo usmjeriti na HGK-ŽK Split.

Najveći interes bio je za projekte Istčna obala Gradske luke i Kopilica i to za izgradnju željezničke i autobusne postaje na principu koncesije. Tvrtka VINCI CONSTRUCTION zainteresirana je za izgradnju luksuznih hotela na području grada Splita. Palm Promotion, velika tvrtka koja radi i u Poljskoj, Češkoj i Rumunjskoj i u 2006. je realizirala 500 milijuna eura investicija, pokazala je poseban interes za gradski projekt Brodarica. Tvrtku Croisieurope zanimale su mogućnosti Splita kao luke u koju bi dolazili njihovi cruiseri već od polovine svibnja svakog tjedna.

"Nesumnjivi interes francuskih poslovnih ljudi za poslovanje u Splitu pruža mogućnosti koje Split i njegovi poduzetnici ne smiju propustiti", izjavio je gradonačelnik Puljić. U srijedu gradonačelnik putuje u Marseille gdje će s predstavnicima grada i regije PACA razgovarati o mogućnostima suradnje na području kulture, obrazovanja, upravljanja gradom te mogućnostima za razmjenu iskustava u lučkom poslovanju i turizmu.

Vezane vijesti

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

Drugi Split Pride, u čijoj je povorci po procjenama policije bilo oko 700 ljudi, protekao je u najboljem redu bez incidenata, a privedene su 73… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika