29.03.2007. / 08:56

Autor: Nina Tomljanović

RUSIJA

Ruska vlada zlostavljala zatvorenike Guantanama

''Iako su se žalili na loše postupanje Amerikanaca, svi zatvorenici opetovano su tražili od nadležnih u Guantanamu neka ih ne vraćaju Rusiji jer ih ondje čeka još gori tretman'', piše HRW u izvješću

Nevladina organizacija Human Rights Watch (HRW) objavila je da je Ruska vlada na Kubi u logoru Guantanamo zlostavljali bivše zatočenike unatoč tomu što su dale jamstva američkoj vladi da će sa zatočenicima postupati humano.

Američke snage zarobile su sedmoricu Rusa ubrzo nakon invazije na Afganistan 2001.godine i držale ih u Guantanamu dvije godine, a zatim su ih predale Rusiji tri godine kasnije u sklopu plana za predajom zatočenika državama iz kojih dolaze i planom zatvaranja Guantanama.
''Iako su se žalili na loše postupanje Amerikanaca, svi zatvorenici opetovano su tražili od nadležnih u Guantanamu neka ih ne vraćaju Rusiji jer ih ondje čeka još gori tretman'', piše HRW u izvješću.
''Trojica u skupini proživjela su teška mučenja'' u Rusiji, piše HRW i dodaje da su svi bili zlostavljani, a ''dvojica su osuđena nepravičnim sudskim postupkom''.
Još uvijek su u Rusiji u zatvoru trojica zatočenika, dok su ostali odbjegli iz zemlje ili se kriju, piše u izvješću.
Američka vlada tvrdi da ne izručuje zatvorenike državama od kojih ne dobije jamstva da ih neće mučiti ili zlostavljati.

'‘Rusko iskustvo pokazuje da 'diplomatska jamstva''ne funkcioniraju’', ističe Carroll Bogert, iz HRW-a i pojašnjava ‘'Vlade za koje se zna da su primjenjivale torturu ne mijenjaju iznenada svoje ponašanje zato što američka vlada tvrdi da je od njih izvukla nekakva jamstva’'.
Nevladina organizacija HRW optužuje i američke vlasti za mučenje zatvorenika u logoru Guantanamo.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika