29.03.2007. / 10:24

Autor: Martina Zeković

ITALIJA

Veliki korupcijski lanac u Europskoj komisiji

Trojica talijanskih državljana, uključujući visokog dužnosnika Europske komisije, uhićeni su tijekom višemjesečne istrage o korupciji koja se provedila u nekoliko europskih zemalja. Taj je "veliki korupcijski lanac" bio u pogonu više od 10 godina, potvrdio je glasnogovornik tužiteljstva u Bruxellesu Jos Colpin. Uhićeni su Giancarlo Cotti, 46-godišnji dužnosnika Odjela za vanjske odnose Komisije; Sergio Tricario, 39-godišnji pomoćnik Giovannija Rivere, bivšeg nogometaša i člana Europskog parlamenta; i Angelo Troiano, 60-godišnji direktor nekoliko tvrtki koje posluju s nekretninama.

Nakon što se 2004. jedna finska kompanija požalila da joj zbog nepravilnosti u radu Komisije nije dodijeljen ugovor za opremanje predstavništva EU u New Delhiju, započela je istraga za koju je bio zadužen Ured za suzbijanje prijevara EU, tijelo osnovano 1999. godine nakon korupcijskog skandala koji je tadašnju Europsku komisiju natjerao na podnošenje ostavke. Godišnji proračun tog Ureda iznosi 62 milijuna eura.

Troiano je navodno podmićivao Cottija kako bi Troianova tvrtka dobijala unosne ugovore za opremanje ureda EU. Troiano je osnivao fiktivne tvrtke kako bi se lažirali javni natječaji, dok je Tricario krivotvorio pečate EU. U preko 30 zgrada u vlasništvu EU, kao i brojnim bankama i poslovnim tvrtkama u Belgiji, Italiji, Luksemburgu i Francuskoj, provedene su racije i uhićenja. U istrazi je sudjelovalo oko 30 službenika Ureda kao i 150 policajaca.

Mongi u europskim političkim krugovima smatraju ova uhićenja "klasičnim slučajem pretjerivanja u istrazi", odnosno "gađanjem topom malih riba kako bi se omogućilo krupnima da pobjegnu".

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika