29.03.2007. / 11:17

Autor: Nacionalova redakcija

PLAĆE

Sanader najavio izradu Zakona o minimalnoj plaći do ljeta

Premijer Ivo Sanader i čelnici sindikalnih središnjica na sastanku su u srijedu dogovorili da bi do ljeta trebalo izraditi usuglašeni Zakon o minimalnoj plaći. Sanader je izrazio Vladinu potporu sindikalnom prijedlogu da se poslodavci koji za radnika uplaćuju premije dobrovoljnog mirovinskog, zdravstvenog ili životnog osiguranja oslobode poreza na taj iznos.

Sanader je nakon sastanka rekao da sindikalne središnjice nemaju usuglašen stav o visini minimalne plaće, ali želi se u tripartitnom dogovoru ove godine to zakonski regulirati, po mogućnosti do ljeta. Do kraja proljetnog zasjedanja Hrvatskog sabora bit će dovršen zakonski prijedlog koji bi riješio jaz između tzv. starih umirovljenika i novih umirovljenika, onih koji odlaze u mirovinu nakon 1. siječnja 1999. a čije će mirovine 2009. biti 50 posto niže od mirovina starih umirovljenika.

"Ministar financija kaže da je prijedlog financijski održiv za državni proračun, a trebalo bi ga realizirati kroz izmjene Zakona o porezu na dohodak i tijekom usklađivanja našeg zakonodavstva s pravnom stečevinom EU", dodao je Sanader. Također se želi nastaviti s odlukom bivše Vlade da se dužnosnicima ne računa 0,5 po godini staža, već odluku Ustavnog suda, koji je to proglasio neustavnim, treba poštovati.

Predstavnik sindikata Stjepan Kolarić naglasio je da su sindikati nezadovoljni jednostrano donesenim odvjetničkim tarifama, zbog čega su siromašni ostali bez prava na obranu. Premijer je pak najavio da će uskoro ići s prijedlogom zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. Zajedničko je stajalište sindikata i Vlade da se u razmatranje problema odvjetničke tarife u okviru Ministarstva pravosuđa uključe i predstavnici sindikata i poslodavaca.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika