29.03.2007. / 11:25

Autor: Nina Tomljanović

GLOBALNO ISTRAŽIVANJE

Hrvatska zauzela 46. mjesto na svjetskoj tehnološkoj ljestvici

Švedska, Singapur i Finska nalaze se na drugom, trećem i četvrtom mjestu, dok je SAD skliznuo s prošlogodišnjeg prvog na ovogodišnje sedmo mjesto na ljestvici 122 gospodarstva obuhvaćena globalnim istraživanja WEF-a

Hrvatska se nalazi na 46. mjestu među 122 gospodarstva obuhvaćena globalnim istraživanjem Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o uporabi tehnologije u razvoju i unaprjeđenju konkurentnosti, dok je Danska po prvi puta našla na prvome mjestu.

Švedska, Singapur i Finska nalaze se na drugom, trećem i četvrtom mjestu, dok je SAD skliznuo s prošlogodišnjeg prvog na ovogodišnje sedmo mjesto na ljestvici 122 gospodarstva obuhvaćena globalnim istraživanja WEF-a pod nazivom Globalno izvješće o informatičkoj tehnologiji za 2006-2007 godinu. Na prošlogodišnjoj ljestvici Hrvatska je bila na 57. mjestu, objavljeno je u srijedu, 28.ožujka na internetskoj stranici WEF-a.

Ekonomski stručnjaci WEF-a ističu da Danska, koja je u prošlogodišnjem ispitivanju pridobila treće mjesto, od 2003. godine ostvaruje kontinuirani napredak te ostvaruje prednosti svojeg izvrsnog regulatornog okruženja. Pored toga, ističu oni, njezinom plasmanu pridonose i čvrsto državno vodstvo te vizija u primjeni informatičke i komunikacijske tehnologije (ICT) u poticanju rasta.
Švicarska se nalazi na petom mjestu ispitivanja, što znači da se pomaknula za četiri mjesta, s prošlogodišnjeg devetog, te nakon nje Nizozemska, SAD, Island, Britanija i Norveška.

''Primjena ICT-a sve više postaje ključni instrument kojim zemlje osiguravaju kontinuirani napredak. Nordijske su zemlje pokazale da je rana usmjerenost na obrazovanje, inovacije i promidžbu primjene i širenja ICT-a pobjednička strategija za postizanje razvijene mreže spremnosti i konkurentnosti'', kaže Irene Mia, viša ekonomistica Svjetskog gospodarskog foruma i koautor izvješća.
To je šesto po redu izvješće takve vrste koje je sastavio WEF, koji organizira okupljanje političara, poslovnih čelnika i ekonomskih stručnjaka na sastanku koji se održava u Davosu svake godine u siječnju.

Relevantno slabljenje američkog političkog i regulatornog okvira je rezultat pomicanja SAD-a unazad. Međutim, ta zemlja i dalje zadržava prvo mjesto po pitanju inovacije, na krilima jednog od najboljih svjetskih sveučilišnih obrazovnih sustava te visokog stupnja njegove suradnje s industrijom.

Singapur i dalje ima izvrsno regulatorno i poslovno okruženje, dodatno učvršćeno ranom usmjerenošću vlade na usvajanje najnovijih tehnologija, te sposobnošću uključivanja privatnog sektora u zajedničku strategiju i viziju ICT pripravnosti, iako je ove godine za jedno mjesto pao.
Zemlje iz azijske i pacifičke regije također su nastavile u ovoj godini ostvarivati dobre rezultate - Hong Kong (12. mjesto), Tajvan (13.), Japan (14.), Australija (15.) i Koreja (19.). Indija se pomakla za četiri mjesta unazad, na 44. mjesto, a Kina za 9, na 59.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika