29.03.2007. / 11:42

Autor: Martina Zeković

ORUŽJE

Američko atomsko oružje 40 godina držano u Grčkoj

Američko atomsko oružje, avionske bombe i rakete s nuklearnim glavama, punih su 40 godina držane u vojnim bazama u Grčkoj. Ono se trebalo iskoristiti u akcijama protiv tada tri socijalističke zemlje: Albanije, Bugarske i Jugoslavije, objavio je atenski dnevni list "Ta Nea". Prvo američko nuklearno oružje stiglo je u vojnu bazu Araksos 14. srpnja 1962. godine. Učinjeno je to na temelju tajnog dogovora između Grčke i Sjedinjenih Američkih Država potpisanog 1959. godine, a koji je u vojnim i diplomatskim krugovima imao tajno ime "Ovčje runo". Nuklearno oružje smješteno je kasnije i u vojnim bazama Kukuš, Janica i Drama.

Amerika je nakon hladnog rata postepeno povlačila nuklearno oružje iz Grčke, a posljednji nuklearni projektili uklonjeni su iz baze Araksos u proljeće 2001. godine. U bazama su ipak sačuvane instalacije potrebne za upotrebu nuklearnog oružja i mogu se aktivirati ako to bude potrebno. Za postojanje tajnog ugovora i nuklearnog oružja u američkim bazama znale su sve vlade od 1959. godine do danas.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika