29.03.2007. / 16:01

Autor: Nacionalova redakcija

SLUČAJ ZAGOREC

Vrhovni sud odbio zahtjev Zagorčeva odvjetnika

Sutkinja Erna Dražančić danas nije saslušala bivšeg Zagorčevog poslovnog suradnika Josipa Fereka, koji se ispričao zbog bolesti

Vrhovni sud odbio je zahtjev odvjetnika bivšeg pomoćnika ministra obrane Vladimira Zagorca za izuzećem predsjednice zagrebačkog Županijskog suda, na kojem je protiv Zagorca nastavljena istraga zbog moguće zlouporabe položaja i ovlasti, javlja Hina.

Zahtjev Zagorčeva odvjetnika Krešimira Krsnika odbio je predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, kazao je glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić.

U nastavku istrage protiv Zagorca, zbog sumnje da je odlazeći s dužnosti u MORH-u odnio dragulje koje mu je 1993. predao njemački trgovac oružjem, danas su saslušani bivši ravnatelj HIS-a Miroslava Tuđmana i predsjednik Uprave izdavačke tvrtke NCL Ivo Pukanić.

No, kao i kod ranije saslušanih svjedoka detalji njihovih iskaza nisu poznati, jer je istraga na zahtjev tužiteljstva proglašena tajnom.

Sutkinja Erna Dražančić danas nije saslušala bivšeg Zagorčevog poslovnog suradnika Josipa Fereka, koji se ispričao zbog bolesti. Upravo je Ferek bio jedini svjedok na kojega bi Zagorec, po mišljenju istražne sutkinje, mogao utjecati, pa je uz pokretanje istrage za umirovljenog generala određen i pritvor.

Istraga protiv Vladimira Zagorca, osumnjičenog za zlouporabu položaja i ovlasti, pokrenuta je 9. ožujka, a on je četiri dana kasnije na temelju međunarodne tjeralice uhićen u Beču, gdje živi posljednjih sedam godina. Iz pritvora je pušten nakon što je platio milijun eura jamčevine.

Ministarstvo pravosuđa austrijskim je vlastima 21. ožujka uputilo zahtjev za njegovim izručenjem, a bivši pomoćnik ministra obrane, koji je od 1993. do 2000. bio zadužen za nabavu oružja i opreme, protivi se izručenju.

Njegovi odvjetnici u Austriji optužili su istražnu sutkinju Ernu Draženčić i hrvatsko pravosuđe da krše Zagorčevo pravo na pošten postupak jer se svjedoci ispituju bez prisustva Krešimir Krsnika, njegovog odvjetnika u Hrvatskoj. Odvjetnici iz ureda Lansky, Ganzger & Partner poslali su priopćenje austrijskim novinama u kojem stoji: "Saslušanje navodnih svjedoka bez nazočnosti Zagorčevih odvjetnika u Hrvatskoj nije u skladu s postupkom pravne države i načelnim pravom obrane", te navode da je sutkinja odbila Krsnikov zahtjev za odgodom ročišta zbog njegove bolesti. Ovaj potez odvjetnici u Austriji ocijenili su narušavanjem njegovog prava na obranu i slobodan izbor branitelja. Medijima su izjavili da dosadašnji potezi hrvatskog pravosuđa ukazuju da Zagorec neće imati pošteno suđenju u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Suđenje Zagorcu za obnovu Šporerove vikendice ponovno krenulo ispočetka

Suđenje Zagorcu za obnovu Šporerove vikendice ponovno krenulo ispočetka

Suđenje bivšem generalu i pomoćniku ministra obrane Vladimiru Zagorcu i ostalima optuženima za nezakonitu obnovu vikendice bivšeg potpredsjednika… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika