29.03.2007. / 19:37

Autor: Nacionalova redakcija

BiH

Sanader pozvao Hrvate da redovito idu u crkvu

"Najvažnije je da idete u crkvu. Nemojte propustiti koju nedjelju", rekao je Sanader

Premijer Ivo Sanader u četvrtak 29. ožujka u Sarajevu otvorio je u prostorijama Vrhbosanske katoličke teologije obnovljenu knjižnicu, a potom je posjetio naselje Stup pretežito nastanjeno Hrvatima koje je uz ostalo pozvao da redovito idu u crkvu.

Obnovljena knjižnica ima oko 90.000 naslova i jedna je najvećih u BiH, a njezinu obnovu je s 880.000 kuna potpomogla Vlada Republike Hrvatske. Sanader je rekao da je za identitet Hrvata posebno važno čuvati pisanu riječ.

Sanader je iza zatvorenih vrata razgovarao s nadbiskupom vrhbosanskim, kardinalom Vinkom Puljićem, a potom je novinarima izjavio da je tema razgovora bila opstanak Hrvata katolika u BiH jer, kako je rekao, Bosne i Hercegovine nema bez jednoga od tri konstitutivna naroda u njoj. "Podržavamo napore koje kardinal Puljić čini za opstanak Hrvata katolika u BiH", rekao je Sanader, dodavši da su Hrvatska i Bosna i Hercegovina prijateljske zemlje te da će se dobrosusjedski odnosi i dalje razvijati. Kardinal Puljić je rekao da je današnji susret sa Sanaderom i otvaranje knjižnice nastavak nedavnoga Tjedna solidarnosti s Hrvatima u BiH, koji je organizirao Caritas Republike Hrvatske u Zagrebu.

Premijer Sanader je potom u pratnji vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića posjetio naselje Stup gdje ih je u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije pljeskom je dočekalo dvjestotinjak župljana. Kardinal Puljić je podsjetio da je stupska crkva tijekom rata sravnjena sa zemljom da bi kasnije bila obnovljena što je bio važan poticaj povratku predratnog stanovništva koje je gotovo u cijelosti protjerano. "Počastili ste nas svojim dolaskom", kazao je Sanader okupljenim župljanima. "Mislimo na vas. Čuvajte se, a najvažnije je da idete u crkvu. Nemojte propustiti koju nedjelju", dodao je hrvatski premijer. Sanader je za boravka u Stupu obišao i katoličku školu te dječji vrtić koji se gradi uz financijsku potporu hrvatske vlade.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika