29.03.2007. / 19:50

Autor: Robert Bajruši

KOLUMNA DANA

Diplomatska pobjeda Slovenije

Da se prošlog tjedna u Bruxellesu umjesto političkog, odigrao nogometni susreta između Slovenije i Hrvatske, ekipa koju vodi Janez Janša trijumfirala bi nad momčadi Ive Sanadera rezultatom 2 prema 1. U novinskim izvještajima pisalo bi da su Hrvati na poluvremenu bili u vodstvu, ali u samoj završnici Slovenci su iz dvije kontre došli do pobjede. Iako je Sanader kasnije tvrdio da su suci priznali gol koji je pao iz čistog ofsajda, na njegove se žalbe nitko nije pretjerano obazirao.

Vrlo sličan scenarij odvijao se posljednjih dana u hodnicima sjedišta Europske unije. Najprije je Hannes Swoboda, austrijski socijalist i specijalni izvjestitelj EU o Hrvatskoj, ubacio amandman u kojem se predlaže da Hrvatska i Slovenija svoje granične sporove riješe na međunarodnoj arbitraži. U Zagrebu je to ocijenjeno kao veliki trijumf nad susjedima jer naša diplomacija već godinama predlaže da se trzavice oko Piranskog zaljeva ili kopnene granice, riješe na Međunrodnom tribunalu u Haagu. Swoboda je bio uz nas i, sportskim rječnikom, Hrvatska je povela jedan prema nula.

Ali stara poslovica kaže da utakmica traje devedeset minuta i u nastavku su Slovenci zaigrali kudikamo žešće. Bruxelles su posjetili Janez Janša i Dimitrij Rupel, a članovi Vanjskopolitičkog odbora EU, danima su bili izloženi pritiscima iz Ljubljane. Makar su hrvatski diplomati vjerovali da je pobjeda osigurana, naposljetku je došlo do neočekivanog preokreta. U izvješću o napretku Hrvatske, potpuno je izbačen Swobodin amandman, što znači da EU ne podupire hrvatski zahtjev za arbitražom. Drugim riječima, pobjeda je pripala Sloveniji, koja će moći ucjenjivati Hrvatsku da ako želi ući u Europsku uniju, tada mora popustiti u graničnim sporovima.

Pritom je posebno zanimljivo da su protiv arbitraže glasali europski konzervativci i demokršćani, dakle, ideološki saveznici premijera Sanadera. On već godinama koristi svaku priliku kako bi domaću javnost uvjerio da Hrvatsku na putu u EU podržavaju pučani, dok su socijalisti na drugoj strani. Sada je - u najvažnijoj temi - ispalo sasvim drugačije. Europski ljevičari stali su uz Hrvatsku, a desni centar je podupro Sloveniju. Sve u svemu, ili u Uniji ne znaju za koga dižu ruku ili je posrijedi nešto drugo.

A jeste. Odnos prema Hrvatskoj nije određen nikakvim ideologijama nego interesima. Kao što vlada Ivice Račana nije napravila prve korake prema EU zato jer je bila lijeve provenijencije, tako niti sadašnji pregovori neće biti brži jer je na vlasti hdz. Važni su isključivo interesi, a u ovom slučaju riječ je o sukobu zemlje-članice (Slovenija) i države koja to tek pokušava postati (Hrvatske).

U takvim okolnostima, Europska unija se ponaša poput obitelji, i podržava vlastitog člana, makar se ovaj ponaša poput razmaženog derišta. Sviđalo se to nama ili ne, u iduće dvije godine koliko će trajati pregovori, doživjeti ćemo još dosta sličnih neugodnosti. Ali sve to se isplati ako će na kraju utakmice Hrvatska pobijediti i postane 28. članica EU.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika