30.03.2007. / 09:40

Autor: Nacionalova redakcija

IZRAEL

Olmert: Mir sa "svim neprijateljima" moguć za pet godina

U više intervjua koje je izraelski premijer dao raznim medijima u petak, Olmert je rekao kako je mirovni plan iz 2002. koji je Arapska liga oživjela na svom summitu u Rijadu ovog tjedna pokazao da arapske zemlje shvaćaju da "možda nisu bile u pravu kad su Izrael tretirale kao najveći problem na svijetu"

Globalni mirovni sporazum može se zaključiti za pet godina između Izraela i "svih njegovih neprijatelja", ocijenio je izraelski premijer Ehud Olmert koji je pozdravio novi mirovni prijedlog Arapske lige ali je i ponovio protivljenje Izraela povratku palestinskih izbjeglica, javlja Hina.

U više intervjua koje je izraelski premijer dao raznim medijima u petak, Olmert je rekao kako je mirovni plan iz 2002. koji je Arapska liga oživjela na svom summitu u Rijadu ovog tjedna pokazao da arapske zemlje shvaćaju da "možda nisu bile u pravu kad su Izrael tretirale kao najveći problem na svijetu".

To pokazuje "revolucionarnu promjenu stajališta", kazao je Olmert u razgovoru za list Haaretz, u jednom od intervjua koje je dao pred početak praznika Pesaha sljedećeg tjedna.

Arapski plan, oživljen na inicijativu Saudijske Arabije, poziva na puno priznanje Izraela od strane arapskih država u zamjenu za povlačenje Izraela s teritorija okupiranih u ratu 1967. godine i "pravedno rješenje" pitanja palestinskih izbjeglica koji su izbjegli ili su protjerani iz svojih kuća za vrijeme sukoba nakon stvaranja države Izrael 1948. godine.

U intervjuu listu Maariv, Olmert je rekao kako ne prihvaća saudijsku inicijativu u cijelosti, ali smatra da ona "odražava pozitivan pristup".

"Saudijska inicijativa nije potpuno razrađen plan. Moglo bi se kazati da je to ono što zovemo 'stanjem svijesti'", kazao je Olmert.

U intervjuu za list Yediot Aharonot Olmert je, s obzirom na stanje u arapskom taboru nakon summita u Rijadu, ocijenio mirovne izglede za Izrael u sljedećih nekoliko godina.

"Postoji istinska mogućnost da će Izrael moći potpisati za pet godina globalni mirovni sporazum sa svim svojim neprijateljima", kazao je on glavnom izraelskom dnevniku Yediot Aharonot, ne identificirajući te "neprijatelje".

Za njega, "postoje stvari koje se dešavaju, koje se nisu dešavale u prošlosti, koje se razvijaju i zriju. Moramo znati iskoristiti tu priliku".

"Kao prvo, postoji promjena na međunarodnoj razini glede istinskih potreba Izraela. Arapski summit u Rijadu i pokretanje dijaloga između mene i Abu Mazena (Mahmud Abas, palestinski predsjednik) dio su tog novog razvoja događaja", kazao je on.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika