30.03.2007. / 12:50

Autor: Ana Kirin

AFERA RIJEČKA BANKA

Postupak stoji dok se ne nađe novi sudski vještak

Glavna rasprava u "slučaju Riječke banke" koja se trebala održati u petak 30. ožujka odgođena je na neodređeno vrijeme jer, kako je obrazložila sutkinja riječkog Županijskog suda Ika Šarić, do danas nije obavljeno vještačenje u tom postupku. Nakon što su nalazi dvojice sudskih vještaka proglašeni nevaljanima, sud pokušava pronaći novog vještaka koji bi izradio vještačenje gubitka u bivšoj Riječkoj banci.

Sutkinja Šarić rekla je kako je zagrebačka tvrtka FIBA d.o.o. kojoj je ona izdala nalog da obavi vještačenje obavi zatražila rok za vještačenje od 2 do 3 godine i polugodišnji predujam od 1,2 milijuna kuna. Budući da sud te uvjete nije mogao prihvatiti, vještak iz tvrtke FIBA je razrješen. Sutkinja Šarić je sada najavila da će novi vještak vjerojatno biti određen sljedeći tjedan.

Suđenje u "slučaju Riječke banke" počelo je u travnju 2006. godine a za kažnjiva djela je optuženo šestero bivših djelatnika. Prvooptuženog Eduarda Nodila Županijsko državno odvjetništvo tereti za sklapanje štetnih ugovora, a bivše voditeljice Odjela deviznih sredstava Snježanu Podobnik i Mirtu Vlah, bivšeg predsjednika i člana Uprave Ivana Štokića i Borislava Perožića te bivšeg direktora Direkcije deviznih sredstava Milojka Tankosića za pomaganje u sklapanju štetnih ugovora. Štokić i Perožić terete se još i za zloporabu položaja i ovlasti.

Do sada su obavljena dva vještačenja o gubicima te banke ali su oba proglašena nevaljanima. U prvom slučaju to se dogodilo jer je otkriveno da je sudski vještak Ranko Gavrilović u ožujku 2006. pravomoćno osuđen zbog sklapanja štetnog ugovora u Štedbanci. Drugo vještačenje proglašeno je nevaljanim u veljači ove godine nakon što je utvrđeno daje sudski vještak Ferdo Biloš u svom vještačenju cijelosti prepisao dijelove nalaza Hrvatske narodne banke o gubicima u bivšoj Riječkoj banci.

Gavrilović je u svom nalazu ustvrdio da je od 1997. do 2002. godine u bivšoj Riječkoj banci nezakonitim radnjama uzrokovan gubitak od oko 87 milijuna dolara, dok je Biloš je naveo gubitak od oko 97 milijuna dolara, kao što je utvrđeno i u nalazu HNB-a. U optužnici protiv šestero bivših djelatnika Riječke banke Županijsko državno odvjetništvo također je navelo gubitak od oko 97 milijuna dolara.

Optužnica je podignuta u ožujku 2003., dorađena u prosincu 2004., a suđenje je počelo u travnju 2006. godine. Svi optuženici brane se sa slobode, a izjavili su da se ne osjećaju krivima ni po jednoj točki optužnice.

Vezane vijesti

Pronađen novi sudski vještak

Riječki Županijski sud povjerio je novo, treće vještačenje u kaznenom predmetu protiv šestero optuženih u "slučaju Riječke banke" Hrvatskoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika