30.03.2007. / 14:40

Autor: Stjepan Marković

ODVJETNICI GOVORE ZAŠTO SU ODBILI MARKAČA

Šerić: Markačevu obranu preuzeo bi samo šarlatan

Branko Šerić je odbio generala Markača jer da bi prihvaćanje bilo neprofesionalno i protivno kodeksu pravnika

General Mladen Markač bi u petak 30. ožujka trebao podnijeti zahtjev Haaškom sudu za odgodom početka suđenja za šest mjeseci kako bi mogao naći odvjetnika. U dopisu koji će predati sudu navodi da je pokušao pronaći odvjetnika i kontaktirao četiri ugledna odvjetnika: Antu Nobila, Antu Madunića, Branka Šeparovića i Krešimira Vilajtovića. Sva četvorica su odbila zastupati Markača i njihove izjave će priložiti kao dokaz.

U razgovoru za Nacional.hr odvjetnik Ante Madunić je rekao: "Morao sam odbiti zahtjev generala Markača jer sam trenutno zauzet s obranom Branimira Glavaša, no i da ne radim na tom slučaju ne bih prihvatio poziv jer jednostavno nema vremena da se do 7. svibnja, kada je zakazan početak suđenja, kvalitetno pripremi obrana". Na pitanje što misli o Markačevom zahtjevu za odgodu suđenja rekao je: "Mislim da sud mora prihvatiti njegov zahtjev jer sve drugo bi bilo kršenje njegovog prava na pošteno suđenje". Madunić je istaknuo da je počašćen Markačevim pozivom da preuzme obranu, a pitanje bili preuzeo obranu ako sud odgodi početak suđenja za šest mjeseci rekao je: "To je teško pitanje jer bih htio pomoći Markaču, no nisam siguran da je šest mjeseci dovoljno da se kvalitetno pripremim za taj slučaj. Teško je pročitati sve spise i pripremiti obranu u tako kratkom roku. Šeparović je radio četiri godine na tom slučaju i ne može ga se samo tako zamijeniti".

Branko Šerić je odbio generala Markača iz istih razloga i dodao da bi prihvaćanje bilo neprofesionalno i protivno kodeksu pravnika. "Niti jedan ozbiljan odvjetnik ne može prihvatiti obranu Markača u ovom trenutku. To bi učinio samo šarlatan. Jednostavno nema dovoljno vremena za pripremu obrane", rekao je za Nacional.hr i dodao "Sud je doveo cijeli braniteljski tim u neugodnu situaciju jer odvjetnik Mikuličić ne može sam voditi cijeli slučaj". Šerić se također složio s Madunićem da je odgoda od šest mjeseci vrlo kratak rok te da nije siguran bili onda prihvatio poziv da sudjeluje u njegovom braniteljskom timu.

Markačev odvjetnik Goran Mikuličić je za Nacional.hr izjavio: «Nakon što je Sud izbacio Šeparovića iz odvjetničkog tima, obvezao je Markača da pronađe novog odvjetnika i o promijeni obavijesti Sud najkasnije do petka 30. ožujka». Mikuličić je istaknuo da niti jedan odvjetnik koji bi mogao preuzeti slučaj nije to htio učiniti jer nema dovoljno vremena za pripremu obrane što je priloženo uz zahtjev za odgodom suđenja. «Baza podataka vezan uz ovaj slučaj trenutno iznosi preko 4600 raznih dokumenata čiji broj stranica varira. Novi odvjetnik to fizički ne može pročitati za mjesec i pol kada počinje suđenje», rekao je Mikuličić. Kao idealno rješenje ovog problema naveo je povratak Miroslava Šeparovića u braniteljski tim. «Čekamo rješenje žalbenog vijeća Haaškog suda tada će biti sve jasnije. Nadamo se da će prihvatiti Šeparovićevu žalbu, no ako ne prihvate morati ćemo naći novog odvjetnika», rekao je Mikuličić.

Odvjetnik Anto Nobilo odbio je dati izjavu za Nacional rekavši da za Nacional ne daje izjave već dvije godine.

Vezane vijesti

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom pozvala je žalbeno vijeće da ne uzme u obzir nove argumente koje je na žalbenoj raspravi održanoj u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika