30.03.2007. / 18:27

Autor: Nacionalova redakcija

AFERA DRAGULJI

Josef Rothaichner pozvan na saslušanje 29. lipnja

Josef Rothaichner, njemački trgovac oružja koji je Vladimiru Zagorcu navodno predao torbu s draguljima zbog koje se vodi istraga protiv Zagorca, 29. lipnja će biti ispitan na zagrebačkom Županijskom sudu

Poziv je poslan na Rothaichnerovu adresu navedenu u spisu, izjavio je glasnogovornik suda Krešimir Devčić. Razlike između ispitivanja stranih državljana u odnosu na državljane Hrvatske nema, osim kada su potrebne usluge tumača koje je sud dužan osigurati.

Prema izjavama Snježane Šiprak i Hrvoja Petrača, izrečenima na ponovljenom suđenju za otmicu Zagorčeva sina, Rothaichner je tadašnjem pomoćniku ministra obrane 1993. predao torbu s draguljima kao garanciju za pet milijuna američkih dolara preuzetih od MORH-a, a namijenjenih kupnji oružja za obranu Hrvatske.

No, Zagorec je u više navrata ponovio da su takve tvrdnje neistinite a odbacio je i optužbe da je odlazeći s dužnosti u MORH-u sporne dragulje odnio sa sobom.

Osim Rothaichnera istražna sutkinja trebala bi saslušati i Zagorčevog bivšeg poslovnog partnera Josipa Fereka, koji se jučer ispričao zbog bolesti. No, još nije određeno kojeg će se datuma saslušati svjedok na kojega je Zagorec po mišljenju sutkinje mogao utjecati, zbog čega mu je, među ostalim, određen i pritvor.

Postoji mogućnost da će nove dokazne prijedloge tužiteljstvo, a možda i obrana, zatražiti naknadno.

Istraga protiv Vladimira Zagorca, osumnjičenog za zlouporabu položaja i ovlasti, pokrenuta je 9. ožujka, a on je četiri dana kasnije na temelju međunarodne tjeralice uhićen u Beču, gdje živi posljednjih sedam godina. Iz pritvora je pušten nakon što je platio milijun eura jamčevine.

Ministarstvo pravosuđa austrijskim je vlastima 21. ožujka uputilo zahtjev za njegovim izručenjem, a bivši pomoćnik ministra obrane, koji je od 1993. do 2000. bio zadužen za nabavu oružja i opreme, protivi se izručenju.

Vezane vijesti

Petrač se vraća u zatvor?

Petrač se vraća u zatvor?

Sudac izvršenja kazni zagrebačkoga Županijskog suda u četvrtak će odlučiti hoće li Hrvoje Petrač zbog kršenja uvjetnog otpusta, odnosno neodobrenih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika