30.03.2007. / 17:04

Autor: Plamenko Cvitić

AFERA SANADEROVI SATOVI

Leko: SDP traži 4 promjene zakona o sukobu interesa

Josip Leko i Nenad Stazić traže 4 promjene postojećeg zakona: dužnosnici van iz nadzornih odbora državnih tvrtki, 5 članova povjerenstva iz redova građanstva, te po jedan iz vlasti i oporbe, sve sjednice povjerenstva moraju biti javne, a povjerenstvo zakonski definirano kao saborsko, a ne državno tijelo

Premda je na sjednici održanoj u utorak 27. ožujka Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ocijenilo da je hrvatski premijer Ivo Sanader dopunom svoje imovinske kartice ispunio svoju obvezu, predsjednik povjerenstva Josip Leko i dalje je nezadovoljan takvim epilogom, ali i sastavom, te odnosima u povjerenstvu kojem je na čelu. O njegovom nezadovoljstvu proteklih se tjedana govorilo u hrvatskim političkim kuloarima, a jedna od najava glasila je da bi Leko čak mogao dati ostavku na svoju funkciju. Međutim, kako saznaje Nacional, on je donio odluku da neće davati ostavku, već da će u saborsku proceduru uputiti prijedlog izmjena zakona o sukobu interesa.

U razgovoru s Nacionalovim novinarom Josip Leko je objasnio koje izmjene će predložiti u proceduru: "Klub SDP-a dulje je vrijeme radio na ideji da se postojeći zakon 'popravi' izmjenama koje bi trebale povjerenstvu za odlučivanje sukoba interesa dati veće ovlasti i bolju kontrolu. Prijedlog koji će idući ponedjeljak u ime Kluba zastupnika SDP-a biti upućen u saborsku proceduru većinom smo izradili kolega Nenad Stazić i ja. Sastoji se od četiri bitne stavke: prva se odnosi na eliminaciju mogućnosti da dužnosnici budu članovi nadzornih odbora tvrtki koje su u državnom vlasništvu. Država, naime, ima mnoge druge mehanizme da kontrolira rad 'svojih' tvrtki, a dosadašnja iskustva su nam pokazala da ministri i političari zapravo niti nemaju dovoljno profesionalnog iskustva da budu članovi nadzornih odbora.

Druga promjena tiče se strukture članova povjerenstva: po našem prijedlogu, od sedam članova povjerenstva, pet bi ih trebalo biti iz javnosti, dakle građana, a preostala dva mjesta popunila bi se sa po jednim saborskim zastupnikom iz vlasti i opozicije.

Treća izmjena odnosila bi se na javnost rada sjednica povjerenstva, jer po našem mišljenju ne postoje razlozi zbog kojih su te sjednice zatvorene za javnost. Četvrta i najvažnija izmjena tiče se osamostaljena povjerenstva u organizacijskom, kadrovskom i financijskom smislu. Povjerenstvo je, naime, zakonom definirano kao državno, a ne saborsko tijelo", istaknuo je SDP-ovac Josip Leko. Prema njegovim riječima, o SDP-ovoj inicijativi osobno je razgovarao s nekoliko članova povjerenstva, te u ovom trenutku ima potporu od četiri člana. Na pitanje o spekulacijama oko njegove ostavke, Leko je komentirao: "I svojim izdvojenim mišljenjem i sad dajem jasno do znanja da smatram kako je odgovor dužnosnika Ive Sanadera nepotpun, i to sa stanovišta zakona, ali i njegove obveze prema hrvatskim građanima. Ostavku, međutim, neću dati jer izmjenama zakona želim doprinijeti demokraciji i podići razinu utjecaja povjerenstva kojem sam na čelu", kazao je Leko za Nacional.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika