31.03.2007. / 10:45

Autor: Nacionalova redakcija

GLINA

Istraga zbog ratnih zločina

Dušan Jović, Mile Paspalj, Stanko Divjakinja, Vlado Ćupović, Marko Vrcelj i Joso Kovačević osumnjičeni su tijekom Domovinskog rata u Glini počinili ratni zločin protiv hrvatskog civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika

Državno odvjetništvo objavilo je u petak 30. ožujka da je Županijsko državno odvjetništvo u Sisku podnijelo istražni zahtjev protiv šestorice muškaraca iz glinskog kraja zbog osnovane sumnje da su kao dužnosnici i pripadnici srpske paravojske i okupacijske srpske vlasti u Glini tijekom Domovinskog rata počinili ratni zločin protiv hrvatskog stanovništva i ratnih zarobljenika, pripadnika HV-a i MUP-a. Iako je Županijsko državno odvjetništvo objavilo samo inicijale osumnjičenih, prema navodima Hine riječ je o Dušanu Joviću, Mili Paspalju, Stanku Divjakinji, Vladi Ćupoviću, Marku Vrcelju i Josi Kovačeviću. Sva šetorica su nedostupni hrvatskom pravosuđu. Državno odvjetništvo predložilo je Županijskom sudu u Sisku da se protiv svih osumnjičenika odredi pritvor.

Prvoosumnjičenog Dušana Jovića tereti se da je kao glavni zapovjednik svih postrojba pobunjenih Srba na području Gline isplanirao i naredio napade postrojbi Teritorijalne obrane i milicije na sela nastanjena pretežito hrvatskim pučanstvom s ciljem osvajanja i pripajanja područja tadašnje općine Glina samoproglašenoj "SAO Krajini". U vrijeme početka velikosrpske agresije na Hrvatsku Jović je bio predsjednik Skupštine općine Glina, predsjednik ratnog predsjedništva, predsjednik Regionalnog štaba tzv. Teritorijalne obrane za Baniju i Kordun, te komandant Teritorijalne obrane Glina.

Za provođenje tih agresorske napada, zastrašivanje stanovništva i protupravna zatvaranja terete se zapovjednici srpskih paravojnih postrojbi Stanko Divjakinja, Vlado Ćupović, Marko Vrcelj i Joso Kovačević. U tim je napadima je stradalo 185 osoba, sedam osoba teško je tjelesno ozlijeđeno, dok je 60 osoba odvedeno i smatraju se nestalima. Razorena je, uništena ili spaljena 1401 kuća i dvije stambene zgrade, te oštećeno ili razoreno osam crkava i župnih dvorova.

Nakon okupacije, Divjakinja kao komandant dobrovoljačkih odreda tzv. Teritorijalne obrane Glina, Ćupović kao komandant štaba tzv. TO Glina i Vrcelj kao komandant 1. brigade tzv. Teritorijalne obrane "Dragiša Stefanović" osumnjičeni su da su dopustili ubijanje civila i ratnih zarobljenika i uništavanje i pljačku imovine. Kovačević je osumnjičen da je kao komandant Izviđačko-diverzantske grupe naredio upade u sela s većinskim hrvatskim stanovništvom. Pritom su, u vrijeme dok je to područje bilo pod vlašću pobunjenih Srba, pripadnici diverzantske grupe ubili 39 civila na području Glinskog Novog Sela, Marinbroda, Gora i 21 na području Joševice.

Kovačevića se tereti i da je, kao ovlaštenik za razmjenu zarobljenika, zlostavljao logoraše u Kazneno-popravnom domu u Glini, koji je bio pretvoren u srpski koncentracijski logor u kojemu je od kolovoza 1991. do travnja 1992. zatočeno 153 civila i 98 zarobljenih hrvatskih branitelja. Prema svim zatočenicima surovo se postupalo i bili su zlostavljani. Od posljedica mučenja trojica zatočenih vojnika su preminula. Iz logora su odvedena i ubijena četiri civila, a sedam odvedenih vode se nestalima. Milu Paspalja tereti se da je kao pomoćnik komandanta štaba tzv. Teritorijalne obrane Glina za moralno-politički rad naredio mučenja zatočenih u tom logoru.

Nacional je u svom tiskanom izadnju još u siječnju najavio podizanje ovih optužnica za zločine na Banovini.

Vezane vijesti

Zločin je zločin i mora se kazniti

Zločin je zločin i mora se kazniti

Svaki zločin je zločin i mora se kazniti, a važno je odvojiti politiku od suđenja za ratne zločine, istaknuo je danas predsjednik Republike Ivo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika