31.03.2007. / 11:40

Autor: Ana Kirin

ISTRAŽIVANJE

I HDZ i SDP polako gube popularnost

Konstantan pad popularnosti bilježi HSP za koji bi, prema rezultatima Pulsova istraživanja, trenutno glasalo 6,6 posto građana

Iako još uvijek vodi na rejtingu stranaka, popularnost HDZ-a konstantno lagano opada, kao i popularnost SDP-a i HSP-a, dok HNS postaje sve popularniji, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja agencije Puls. Anketa "Crobarometar"
za ožujak 2007. godine provedena je na slučajnom uzorku od 950 ispitanika.

Za HDZ bi u ovom trenutku glasalo 22,8 posto ispitanika, što pokazuje blagi pad u odnosu na 23,4 posto prošlog mjeseca. Slijedi SDP s 18,8 posto glasova ispitanika, što je također nešto slabije od rezultata iz veljače koji su iznosili 19,5 posto. Treći po popularnosti je HNS s 10,4 posto, što je ponovno povečanje u odnosu na prošlomjesečnih 9 posto.

Slijede HSS sa 7,7 posto, HSU sa 7,6 posto, HSP sa 6,6 posto, HSLS s 3,8 posto, IDS s 2,5 posto, HDSSB s 1,8 posto, DC s 1,7 posto, SDSS s 1 posto, te PGS i Međimurski demokratski savez koji se drže ispod 1 posto.

Za koaliciju HSS-a i HSLS-a glasalo bi 11 posto ljudi, dok bi svaka stranka odvojeno dobila 11,5 glasova.

Najpopularniji političar i dalje je Stjepan Mesić, a slijede ga gotovo ujednačeni Đurđa Adlešić i Ivica Račan, pa zatim Milan Bandić, Radimir Čačić, Vesna Pusić, Vesna Škare-Ožbolt, Damir Kajin, Anto Đapić, Ivo Sanader, Josip Friščić, Vladimir Jordan i Vladimir Šeks.

Pulsovo istraživanje pokazalo je da 27,5 posto ispitanika odobrava rad hrvatske Vlade, što je porast od 3 posto u odnosu na prošli mjesec. Također, zabilježen je pad od 5 posto među onima koji ne odobravaju rad Vlade, pa je njih sada 58 posto.

Potpora građana NATO savezu s 31 posto u veljači u ožujku je narasla na 33,6 posto, dok se broj onih koji ulazak ne podržavaju smanjio sa 61 na 53,1 posto.

Kao najveće probleme u državi, građeni i dalje percipiraju nezaposlenost, mito i korupcija, te status umirovljenika.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika