31.03.2007. / 12:04

Autor: Stanko Borić

ENERGETIKA

Slovenci prihvatili PEOP

Novim naftovodom transportirat će se ruska nafta na zapadna europska tržišta

Republika Slovenija ipak je pristala na ulazak u projekt Paneuropskog naftovoda odnosno PEOP. Radi se o projektu koji će transportirati naftu iz kaspijskog i uralskog područja počevši od Crnog mora do zapadnoeuropskih tržišta. Kako su izvori kaspijske nafte uglavnom pod američkom kontrolom, a uralske, naravno, pod ruskom, oko PEOP-a nije bilo većih prijepora pošto interese imaju i SAD i Rusija i EU za koju je taj naftovod od velike važnosti. Zastoj u projektu radili su jedino Slovenci čije su ekološke udruge tražile da se odustane od prolaska naftovoda kroz kraško područje u Sloveniji jer će se time, navodno, ugroziti okoliš. No kako su interesi ipak bili preveliki, Slovenija je morala pristati na potpisivanje Deklaracije o PEOP-u zakazano za utorak, 4. siječnja u Zagrebu.

Naftovod će počinjati u Rumunjskoj, prolaziti kroz Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju, a završavati u Italiji. Ukupna dužina naftovoda je 1.856 km, od čega na Hrvatsku otpada 435 km. Početna je točka crnomorska luka Constanza, a završna luka Trst. Od Constanze do grada Pitesti naftovod slijedi već postojeći koridor u Rumunjskoj, a od tamo pa do Pančeva potrebno je uspostaviti novi koridor. Nakon Pančeva naftovod PEOP slijedi postojeći koridor Jadranskog naftovoda (JANAF) do Siska, gdje se sastaje s dijelom JANAF-ovog naftovoda, koji transportira rusku naftu. Dalje naftovod slijedi postojeći koridor do Melnica, a od te točke potrebno je uspostaviti novi koridor koji prolazi kroz Sloveniju i završava u Trstu, gdje se povezuje s tzv. TAL sustavom (Trans Alpine Line) i s distribucijskom mrežom za potrebe velikih rafinerija na sjeveru Italije.

Vezane vijesti

Naftaški juriš na sjever

Naftaški juriš na sjever

Oko Arktika se steže sve agresivniji obruč vojnih sila gonjen uzbuđenjem koje u krvi nekih vladinih činovnika vrije velikim brojkama. "I u tom cilju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika