02.04.2007. / 12:42

Autor: Ana Kirin

SVINJARIJA

Slovenci strahuju od širenja svinjske kuge iz Hrvatske

Slovencima koji u danima prije uskrsnih blagdana budu putovali u Hrvatsku dijelit će se letci s upozorenjem da zbog opasnosti od širenja svinjske kuge na povratku ne smiju donositi svježe svinjsko meso ili suhomesnate proizvode. Te je letke, prema pisanju ljubljanskog dnevnog lista "Dnevnik", dala tiskati Slovenska veterinarska uprava, a dijelit će se od srijede i četvrtka na naplatnim mjestima na autocestama gdje se očekuje najveći promet putnika prema Hrvatskoj.

Zbog opasnosti od prijenosa virusa svinjske kuge putem mesa koje nije termički obrađeno, poput šunke i kobasica, na slovensko-hrvatskim graničnim prijelazima već je mjesec dana na snazi pooštrena kontrola osobne prtljage te je do sada oduzeto već nekoliko tona takve hrane.

List "Dnevnik" prenio je izjavu predsjednika poslovnog udruženja slovenskih uzgajivača svinja Marka Višnara, koji je ujedno i direktor najveće slovenske svinjogojske farme Ihan, da se kontrola dobro provodi, ali i da su mjere opreza i dalje potrebne.

Poslovno udruženje slovenskih uzgajivača svinja objavilo je da će se letcima i plakatima upozoravati na to da virus klasične svinjske kuge u svježim proizvodima od mesa može preživjeti do devet mjeseci, a u soljenim proizvodima pet mjeseci.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika