02.04.2007. / 17:25

Autor: Nina Tomljanović

VATIKAN

Započeo proces beatifikacije Ivana Pavla II.

Postulator kauze za beatifikaciju Ivana Pavla II., poljski svećenik msgr. Slawomir Oder, rekao je kako je neobjašnjivo ozdravljenje časne sestre glavni razlog za beatifikaciju


U ponedjeljak, 2.travnja u bazilici svetog Ivana Lateranskog u Rimu ceremonijom koju je predvodio papin rimski vikar, kardinal Camillo Ruini započeo je važan korak u službenoj etapi prema beatifikaciji i kanonizaciji Ivana Pavla II.

Ivan Pavao II. "bio je čovjek izvanredne unutarnje slobode koji se izražavao u više pravaca", rekao je Ruini istakvnuši da je Wojtyla bio "ponajprije čovjek koji nije odustajao od teških stajališta, odluka".

"Prava ljubav prema Bogu je neodvojiva od ljubavi prema bližnjemu i od strasti za njegovim spasenjem. I zbog toga, čovjek koji je volio Boga intenzitetom kojim je to činio Ivan Pavao II., nije mogao ne biti svjedokom izvanredne predanosti za braću", kazao je Ruini.

Svi oni koji su upoznali Papu Wojtylu, iz bliza ili iz daleka, bili su "pogođeni bogatstvom njegove humanosti", rekao je Ruini i zaključio "Tolika punoća čovječnosti koincidira s njegovim odnosom prema Bogu, drugim riječima s njegovom svetosti".

Svečanoj misi prisustvovao je krakovski nadbiskup kardinal Stanislaw Dziwisz, dugogodišnji osobni tajnik Ivana Pavla II., te pročelnik Kongregacije za pitanje svetaca kardunal Jose Saraiva Martins, kao i francuska časna sestra Marie Simon-Pierre (46), koja je neobjašnjivo ozdravila od Parkinsonove bolesti što će u kauzi biti glavni razlog za traženje proglašenja Wojtyle blaženikom.

Postulator kauze za beatifikaciju Ivana Pavla II., poljski svećenik msgr. Slawomir Oder, rekao je kako je neobjašnjivo ozdravljenje časne sestre glavni razlog za beatifikaciju, no napomenuo je da postoje i drugi slučajevi ozdravljenja ili drugih dobročinstava koje su doživjeli oni koji su molili Ivana Pavla II. za pomoć.

Papa Wojtyla umro je na današnji dan, 2. travnja 2005. Voljen je bio u cijelome svijetu, posebice među mladima, te i dalje privlači veliku pažnju vjernika koji su stigli u Rim iz cijeloga svijeta pratiti ceremoniju beatifikacije.

Beatifikacija Ivana Pavla II. kreće se ubrzano ako se zna da je otvaranje procesa 13. svibnja 2005., najavio Benedikt XVI., upravo u bazilici svetog Ivana Lateranskog za vrijeme prvog susreta novog Pape s vjernicima i svećenicima Rima.

Cijela dokumentacija kauze za beatifikaciju Karola Wojtyle predana je tijekom ceremonije Kongregaciji za pitanje svetaca koja treba razmotriti razloga za i protiv beatifikacije.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika