02.04.2007. / 19:11

Autor: Stjepan Marković

SAD

Vrhovni sud nije nadležan za Guantanamo

Američki Vrhovni sud odlučio je da nije nadležan odlučiti imaju li zatvorenici u Guantanamu pravo žaliti na pritvor američkim saveznim sudovima. Ova odluka znači da se neće odlučivati o ustavnosti Antiterorističkog zakona kojeg je prošle godine prihvatio Kongres u kojemu su tada većinu imali Republikanci. Većina sudaca je podržala mišljenje "da se trebala poštivat volja kongresa te da se habeas corpus ne odnosi na strane državljane koji se nalaze u zatvoru Guantanamo jer se taj zatvor ne nalazi na tlu SAD-a".
U zatvoru Guantanamo već preko pet godina se nalazi 385 zatvorenika. Oni se neće moći žaliti na pritvor američkim sudovima što su zahtijevali zatvorenici i udruge za promicanje ljudskih prava. Zahtjev za pravo žalbe saveznim sudovima je bio podnesen u veljači te se u njemu zatvorenici tvrdili da imaju pravo na pravnu zaštitu američkih sudova jer ih u zatvoru drže američke vlasti.
Bush je zahtijevao od Kongresa prilikom izglasavanja zakona da ga podrže kako bi se mogli osumnjičenici za terorizam privesti pravdi. Prema tom zakonu zarobljenici u Guantanamu nemaju nikakva prava te se mogu držati tamo u nedogled. Zatvorenicima će suditi posebni vojni sudovi. Prošli tjedan je taj sud po prvi puta donio presudu, riječ je o Australcu Davidu Hicksu. Američke vlasti su najavile da namjeravaju pred posebni vojni sud izvesti 80 od ukupno 385 zatvorenika.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika