03.04.2007. / 09:43

Autor: Stjepan Marković

HRVATSKA

Bolnice će morati plaćati crkvi 1000 kn mjesečno

Bolnice i socijalne ustanove morat će Hrvatskoj biskupskoj konferenciji plaćati 1000 kuna mjesečno tzv. duhovno skrbništvo, javlja Jutarnji list. Uplate bi godišnje mogle iznositi oko četiri milijuna kuna i za njih je otvoren poseban račun u Privrednoj banci. Ministar zdravstva Neven Ljubičić je kratkom izjavom pokušao objasniti novi trošak: "To je dio materijalnih troškova koje bolnice prikazuju već desetljećima, samo su stavljene sada na jedan račun".

I dok su prvi komentari ovoga poteza Vlade da u predizbornoj godini želi osigurati benevolenciju crkvenih vlasti, činjenice se pozivaju na Ugovor o dušobrižništvu u bolnicama i zdravstvenim ustanovama, kojega su krajem 2005. u Banskim dvorima potpisali u ime Vlade premijer Ivo Sanader i za HBK njezin predsjednik kardinal Josip Bozanić. Taj je ugovor sastavni dio konkordata od četiri ugovora, koje su potpisali Sveta Stolica i Republika Hrvatska. Nije poznato zašto se ugovor počeo primjenjivati tek sada iako se mogao početi primjenjivati još 2006. godine.

Samo Katolička crkva i Konfesija židovskih općina imaju potpisane podugovore o dušebrižništvu u bolnicama, tako da ostale crkve neće dobivati novac od bolnica.

Vezane vijesti

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Blizu jedan od sedam Amerikanaca ili 15,1 posto američke populacije bilo je bez zdravstvene zaštite u 2011. godini, pokazuje istraživanje nadležne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika