03.04.2007. / 13:00

Autor: Nina Tomljanović

FRANCUSKA

Airbus u poludnevnom štrajku

Zaposlenici su pozvani na prekid rada od 9 do 13 sati u utorak, pred održavanje sastanka europskog radničkog vijeća te kompanije

U utorak, 3.travnja sindikati francuskih zaposlenika europskog proizvođača zrakoplova Airbusa održati će poludnevni štrajk u znak prosvjeda protiv kontroverznog plana restrukturiranja poslovanja te kompanije. Zaposlenici su pozvani na prekid rada od 9 do 13 sati u utorak, pred održavanje sastanka europskog radničkog vijeća te kompanije, priopćeno je iz sindikata CGT i Force Ouvriere.

Airbus planira podijeliti 10.000 otkaza diljem Europe s ciljem ostvarenja uštede u visini pet milijardi eura do 2010. godine u okviru plana restrukturiranja nazvanog Power 8. ''Radničko vijeće tretiramo s oprezom i namjeravamo nastaviti s pritiscima'', rekao je predstavnik Force Ouvrierea u radničkom vijeću Jean-Francois Knepper.

''Uprava će predstaviti financijsku situaciju Airbusa i EADS-a, kao i provedbu plana Power 8'', dodao je. Protiv uključenja toj akciji odlučila su se dva manja sindikata CFE-CGC i CFTC.

''Prerano je za pokretanje takvih akcija. Još ne znamo niti pojedinosti plana restrukturiranja. Preferiramo o svakoj njegovoj točki prvo diskutirati'', rekao je Denis Bertrand iz CFE-CGC-a.

Gilbert Plo iz CFTC-a istaknuo je kako si Airbus trenutno ne može priuštiti nikakve poteze koji bi blokirali proizvodnju. ''Ne želimo zatvoriti vrata pregovorima'', kazao je.

U Toulouseu, gdje se nalazi francusko sjedište te kompanije, 6. ožujka prosvjedovalo je oko 15.000 Airbusovih zaposlenika, te po 2.000 u tvornicama u Nantesu, Saint Nazaireu i Meaulteu. Deset dana kasnije masovne su demonstracije održane u sjevernoj Njemačkoj, Francuskoj te južnoj Španjolskoj u rijetkoj demonstraciji ujedinjenog prekograničnog sindikalnog protivljenja planu restrukturiranja koji uprava te kompanije smatra ključnim za njezino spašavanje.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika