03.04.2007. / 13:44

Autor: Nina Tomljanović

HRVATSKA

HSP prozvao Vladu zbog liberalizacije i uvoza GMO-a

"Hrvatska poljoprivreda je mrtva ako počnemo uvoziti genetski modificirano sjeme različitih žitarica, jer gubi jedinu prednost pred konkurentima, a to je ekološki čista proizvodnja", rekao je Rožić

Saborski zastupnici HSP-a Miroslav Rožić i Pero Kovačević na konferenciji za novinare održanoj u utorak, 3.travnja prozvali su Vladu da kroz prijelazne odredbe prijedloga novog zakona o hrani namjerava u potpunosti liberalizirati uvoz GMO-a.

Pravaši su upozorili da predloženi zakon u prijelaznim odredbama predviđa ukidanje sadašnjeg Zakona o GMO-u, koji je, tumače, jedina prepreka neograničenom uvozu i uvođenju u okoliš GMO sjemena i stočne hrane na bazi GMO-a.

"Hrvatska poljoprivreda je mrtva ako počnemo uvoziti genetski modificirano sjeme različitih žitarica, jer gubi jedinu prednost pred konkurentima, a to je ekološki čista proizvodnja", rekao je Rožić.

Također je napomenuo i da Europska unija svojim članicama preporuča da u najvećoj mogućoj mjeri spriječe širenje GMO-a, što Rožić tumači kao preporuku da se zabrani uvoz takvog sjemena i stočne hrane.

Ustvrdio je i da je Europska komisija od Hrvatske zatražila da predloženi zakon donese do kraja ožujka, što smatra licemjerjem, jer, kako je kazao, štite svoje članice, a Hrvatsku žele prisiliti na neograničen uvoz GMO-a.

Objašnjenje Vlade da predloženi zakon uvodi europske standarde mu je neprihvatljivo. "Jedina prilagodba je u tome što će ovaj zakon Hrvatskoj omogućiti da bude zagađena kao i EU", kazao je Rožić.

Pravaši su podsjetili da je Sabor u petak pokušao glasovati o tom zakonu, ali da glasovanje nije uspjelo, jer je, nakon desetominutne stanke na zahtjev HSP-a, nestalo kvoruma.

"Zahvaljujem svima koji su svojim odlaskom uništili kvorum i omogućili HSP-u da opstruira ovakav zakon", dodao je Rožić.

Kovačević je ustvrdio da zakone kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s europskim propisima prevode nestručni ljudi, te da je iz niza tekstova vidljivo da je riječ o nerazumijevanju europske prave stečevine i doslovnim prijevodima.

Vezane vijesti

Đapić se povlači iz HSP-a

Đapić se povlači iz HSP-a

Anto Đapić povlači se iz stranačkog političkog života Hrvatske stranke prava. Tako je objavio u priopćenju odaslanom medijima, a u kojem je naveo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika