03.04.2007. / 16:44

Autor: Ana Kirin

NATO

Hrvatska će NATO-u dati više vojnih i civilnih objekata

Petrinjska vojarna "Pukovnik Predrag Matanović" trebala bi biti ponuđena na korištenje NATO-u za smještaj kopnenih vojnih snaga, a za potrebe zajedničkih vojnih vježbi određeni su vojni poligoni "Eugen Kvaternik" kod Slunja i Gašinci kod Đakova

Iako ulaskom u NATO Hrvatska neće tom Savezu morati ustupiti dio svog teritorija za gradnju vojnih baza, ako za to bude potrebe na korištenje će mu dati dio svoje infrastrukture i objekata. Prema pisanju Slobodne Dalmacije od utorka 3. travnja, riječ je o određenim vojnim, ali i civilnim objektima koji bi NATO-u mogli poslužiti za tranzit njegovih snaga preko hrvatskog teritorija ili pak okrupnjavanje snaga. Na popisu objekata koji će biti ponuđeni NATO-u već rade predstavnici Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga RH te predstavnici ministarstva unutarnjih poslova, zaštite okoliša, prometa, gospodarstva i vanjskih poslova.

Među vojnim objektima na tom popisu našle su se zračne baze Pleso, Zemunik i Pula, a još nije odlučeno koja će od njih postati baza za slijetanje i polijetanje NATO-ovih zrakoplova. U Slobodnoj Dalmaciji navode da će to najvjerojatnije biti zrakoplovna baza Pula koja je u više navrata služila kao poligon za zajedničke vojne vježbe hrvatskog i američkog zrakoplovstva. Petrinjska vojarna "Pukovnik Predrag Matanović" trebala bi biti ponuđena na korištenje NATO-u za smještaj kopnenih vojnih snaga, a za potrebe zajedničkih vojnih vježbi određeni su vojni poligoni "Eugen Kvaternik" kod Slunja i Gašinci kod Đakova.

Što se tiče civilnih objekata, Hrvatska će NATO-u osigurati granične prijelaze za prolaz njegovih snaga, a ponudit će im i Zračnu luku Klisa u Osijeku te pomorske luke Rijeka, Ploče i Split. NATO-u bi na korištenje mogla biti predana i luka Lora koja bi prije toga trebala biti posebno prilagođena da bi zadovoljila NATO-ove standrade.

O planu ponude objekata i procedure korištenja Vlada bi trebala odlučivati već tijekom slijedeća dva tjedna, piše Slobodna, a potvrditi ga mora i Predsjednik Republike. Nakon usvajanja plana trebao bi biti potpisan i zajednički Memorandum o razumijevanju između Hrvatske i NATO-a.

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika