03.04.2007. / 18:18

Autor: Ana Kirin

KRIJUMČARENJE ŽIVOTINJA

U Hrvatsku pokušali prošvercati kameleone, a u Srbiju leptire

Jedan 25-godišnji hrvatski državljanin pokušao je u Hrvatsku iz Tajlanda prokrijumčariti deset kornjača i 175 kameleona koji pripadaju zaštićenim vrstama i na tržištu bi vrijedili oko 150 tisuća eura. Njegov su pokušaj osujetili carinici u zagrebačkoj Zračnoj luci Pleso u nedjelju 1. travnja kada je krijumčar doputovao iz Budimpešte. U razgovoru s policajcima i carinicima mladić jerekao da je egzotične životinje kupio na tržnici u Bangkoku za oko 150 američkih dolara, no nije želio otkriti razlog njihova ilegalnog uvoza. Prilikom transporta sedam kameleona je uginulo, a 15 ih je u kritičnom stanju. Sve su životinje trenutno u karanteni i u lošem su stanju zbog neadekvatnog transporta, dehidracije i nedostatka hrane, a upitno je koliko će ih preživjeti.

Ministarstvo kulture objavilo je da navedne vrste podliježu i odredbama Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune. Protiv 25-godišnjeg krijumčara pokrenut je carinski prekršajni postupak, a prekršajnu prijavu protiv njega podnijet će i Inspekcija zaštite prirode.

Pokušaj krijumčarenja zaštićenih životinja zabilježen je u ponedjeljak 2. travnja i u Srbiji. Tamo se radilo o 98 rijetkih leptira vrijednih oko 10 tisuća eura koje su beogradski carinici otkrili u pošiljci sa Solomonskih otoka, koje je inače baš u ponedjeljak pogodio udar tsunamija. Mrtvi leptiri, koji su bili umotani u papir i složeni u kartonsku kutiju, pripadaju životinjskoj vrsti koja se nalazi na popisu Konvencije za međunarodnu trgovinu ugroženih vrsta divlje flore i faune, što znači da je za trgovanje tim leptirima potrebna posebna dozvola, a ovi pronađeni u Beogradu nisu imali potrebnu dokumentaciju.

Ured za zaštitu okoliša srbijanske Vlade priopćio je kako je nakon kontakta s vlastima Solomonskih otoka utvrđeno da je osoba koja je primila pošiljku namjeravala ilegalno prodati leptire s lažnom dokumentacijom pa će protiv nje biti podnijeta kaznena prijava.

Vezane vijesti

SAD 'impresioniran' hrvatskom policijom

SAD 'impresioniran' hrvatskom policijom

Čelnik bečkog ureda Američke agencije za borbu protiv droge (DEA) Ira Israel pohvalio je danas hrvatske policajce koji su višemjesečnom akcijom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika