04.04.2007. / 09:35

Autor: Stjepan Marković

INICIJATIVA

Slovenija želi upravljati jadranskim morskim sustavom

Slovenija pokušava povećati učinkovitost sudjelovanja jadranskih država pri upravljanju jadranskim morskim sustavom

U sklopu sastanka Jadransko-jonske inicijative u utorak 3. travnja je, na poticaj Slovenije, održan prvi sastanak Partnerstva za Jadransko more, izvijestila je Slovenska tiskovna agencija (STA). Slovenija pokušava povećati učinkovitost sudjelovanja jadranskih država pri upravljanju jadranskim morskim sustavom. Slovenci također žele uskladiti mišljenja s ostalim državama uoči zasjedanja mješovite slovensko-talijansko-hrvatske komisije za sigurnost Jadranskog mora. Sastanak mješovite komisije predviđen je za 14. lipnja ove godine u Trstu.

Slovenski državni tajnik u ministarstvu za okoliš Mitja Bricelj izjavio je da je Partnerstvo raspravljalo o poboljšanju sigurnosti plovidbe Jadranom, reagiranju u slučaju nesreća na moru, upravljaju obalnim područjima i nacrtu upravljanja balastnim vodama u Jadranu. "Riječ je o tehničkim projektima za koje je potrebno suglasje svih jadranskih država", izjavio je Bricelj i dodao "želimo jasnu poruku svih jadranskih država da žele sudjelovati u procesu koji bi u tom slučaju koordinirao regionalni centar za okoliš iz Budimpešte".

Inicijativu za sastanak Partnerstva dala je Slovenija na sastanku za ostvarivanje sredozemne strategije održivog razvoja u lipnju prošle godine u Portorožu. Bricelj se nada da bi se Partnerstvo moglo sretati više puta godišnje te prerasti u tijelo koje bi ubuduće skrbilo za pripremu i izvođenje zajedničkih projekata na Jadranu.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika