04.04.2007. / 13:05

Autor: Ana Kirin

PROGNOZA

SAD-u prijete uragani

Prema prognozi koju su objavili znanstvenici sa sveučilišta u Coloradu, ove će godine sezona uragana u SAD-u bilti vrlo aktivna. U razdoblju od 1. lipnja do 30. studenog očekuje se pojava devet uragana od kojih bi čak pet moglo postati vrlo teškim uraganima velike razorne moći. U prognozi se sa 75 posto vjerojatnosti tvrdi da će u predstojećoj sezoni najmanje jedan vrlo težak uragan pogoditi Sjedinjene Države.

Kao jedan od razloga za tako aktivnu prognozu znanstvenici iz Colorada navode kontinuirano zagrijavanje morske površine Atlantika, a kao drugi slabljenje El Nina u tropskoj pacifičkoj regiji.

Phil Klotzbach sa Sveučilišta Coloradu u Fort Collinsu izjavio je da je taj fenomen prošle godine izazvao neuobičajeno jake promjene morskih i zračnih strujanja. "Vjetrovi koji su pritom nastali djelovali su do Atlantika. Rastjerali su olujne sustave i na taj način spriječili nastanak vrlo jakih tropskih oluja zbog čega je, unatoč suprotnim prognozama, relativno bezbolno prošla sezona uragana 2006. godine", objasnio je Klotzbach.

Tijekom prošle sezone nad Atlantikom se formiralo deset tropskih oluja od kojih se pet njih razvilo u uragane, među kojima dva teška. Nijedan od uragana nije izravno udario u američku obalu.

Za razliku od prošlogodišnje, sezona uragana 2005. godine bila je jedna od rekordnih. Za njenog trajanja bilo je 27 imenovanih oluja i sedam teških uragana, od kojih je najstrašnije posljedice izazvao uragan Katrina koji je poharao New Orleans i Louisianu.

Vezane vijesti

Katia postala uragan 4. kategorije

Katia postala uragan 4. kategorije

Uragan Katia svrstan je u ponedjeljak navečer u četvrtu, drugu najsnažniju kategoriju po Saffir-Simpsonovoj ljestvici uragana, ali je još nad… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika