04.04.2007. / 13:39

Autor: Nacionalova redakcija

DC

Vesna Škare-Ožbolt: Treba ograničiti prodaju nekretnina strancima

Navela je da je u Hrvatskoj do sada već oko šest tisuća nekretnina prodano strancima, pa se čini da, unatoč DC-ovoj opredijeljenosti da Hrvatska uđe u Europsku uniju, Hrvatska u nju "neće ući s gaćama na štapu, nego bez njih", odnosno "poželjna, ali rasprodana".

Demokratski centar traži da se hrvatski pregovarači s Europskom unijom izbore za trajno izuzeće iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU po kojima stranci ne mogu stjecati poljoprivredno zemljište i nekretnine pod zaštitom prirode te da se otvori mogućnost uvođenja gospodarske zaštitne klauzule kada se procijeni da je u javnom interesu ograničenje prodaja nekretnine strancima, javlja Hina.

Prije svega tražimo to zbog toga što stranci, zbog veće kupovne moći, hrvatske kupce nekretnina dovode u diskriminirajući položaj na tržištu nekretnina, rekla je u srijedu 4.travnja na konferenciji za novinare predsjednica stranke Vesna Škare Ožbolt.

Navela je da je u Hrvatskoj do sada već oko šest tisuća nekretnina prodano strancima, pa se čini da, unatoč DC-ovoj opredijeljenosti da Hrvatska uđe u Europsku uniju, Hrvatska u nju "neće ući s gaćama na štapu, nego bez njih", odnosno "poželjna, ali rasprodana".

No, držimo da u Hrvatskoj prije toga trebaju biti provedene reforme, za razliku od Vlade koja smatra da Hrvatska prvo treba ući u EU i onda provoditi reforme. Vlada, čini se, govori dvostrukim jezikom, jednim kada govori hrvatskim građanima, da štiti hrvatske interese po pitanju nekretnina, dok pred EU ne brani izuzeća predviđena Sporazum o stabilizaciju i pridruživanju s Europskom unijom. Vlada ne iznosi činjenicu da Hrvatska i nakon 1. veljače 2009. može zadržati tri važna izuzeća u stjecanju nekretnina za strance - poljoprivredno zemljište, nekretnine u područjima obuhvaćenim Zakonom o zaštiti prirode i mogućnost ograničenja ako su od javnog interesa, kazala je Škare Ožbolt .

DC poziva Vladu da objavi podatak koliko je hrvatskih građana kupilo nekretninu u drugim zemljama, kazala je Škare Ožbolt. Napomenula je da u Sloveniji postoji oko tri tisuće zahtjeva za kupnju nekretnina u Hrvatskoj, dok istodobno u našoj zemlji postoji samo od četiri do deset zahtjeva za kupnju nekretnina u Sloveniji.

DC također traži od Vlade objavu rezultata rezultata istraživanja USKOK-a o korupciji u Hrvatskoj, objavu ugovora o javno privatnom partnerstvu Orco grupe i Sunčanog Hvara, te gdje je Drago Maček jedan od aktera afere Brodosplit i jesu li pokrenuti pravni mehanizmi i rade li nadležna tijela svoj dio posla, rekla je predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika