04.04.2007. / 15:16

Autor: Nina Tomljanović

ŽUPANIJSKI SUD

Protiv Jelene Brajše pokrenuta istraga

Tužiteljstvo Brajšu tereti i da je djelatnicima računovodstva davala naloge da se prijave i plaćanja poreza i doprinosa ne izvrše u cijelosti, čime je za Caritas nezakonito priskrbila oko 2,7 milijuna kuna, odnosno za toliki iznos je oštetila državni proračun

Na Županijskom sudu u Zagrebu u srijedu, 4.travnja istražni sudac Boris Ivančić pokrenuo je istragu protiv bivše ravnateljice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelene Brajše, koju se sumnjiči da je izbjegavanjem plaćanja poreza i doprinosa državni proračun oštetila za oko 2,7 milijuna kuna.

Krešimir Devčić, glasnogovornik suda i šef Istražnog odjela rekao je da je odluka o pokretanju istrage, koju je početkom ožujka zatražilo zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo, poslana je u utorak strankama u postupku.

Odvjetnik Brajše Silvije Degen najavio je žalbu, iako mu službena obavijest o pokretanju istrage još nije dostavljena.

Degen je ponovio da se Brajša ne osjeća krivom za optužbe tužiteljstva koje ju smatra odgovornom jer od početka 2001. godine do kraja 2004. godine kao ravnateljica Caritasa nije vodila poslovne knjige radi obračunavanja i plaćanja poreza na dohodak te doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i zapošljavanje.

Tužiteljstvo Brajšu tereti i da je djelatnicima računovodstva davala naloge da se prijave i plaćanja poreza i doprinosa ne izvrše u cijelosti, čime je za Caritas nezakonito priskrbila oko 2,7 milijuna kuna, odnosno za toliki iznos je oštetila državni proračun.

Protiv Brajše je predistraga pokrenuta je početkom srpnja 2005. godine, nakon napisa u tisku o njezinom navodnom nezakonitom stjecanju imovine.

Izvješće porezne uprave tužiteljstvo je zaprimilo krajem lipnja prošle godine koja je otkrila nepravilnosti u poslovanju Caritasa, pa je od policije i poreznika zatražilo dodatni nadzor.

U ožujku prošle godine Kaptol je objavio da je vizitacija u Caritasu utvrdila propuste u financijskom i knjigovodstvenom poslovanju, ali ne i pronevjere. Vizitaciju je osam mjeseci ranije, nakon izbijanja afere o zlostavljanju djece u Caritasovu domu u Brezovici, naložio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U jeku afere oko seksualnog zlostavljanja u Caritasovom domu u Brezovici, kardinal Bozanić je Brajšu u kolovozu 2005. razriješio dužnosti zbog, kako je tada rečeno, zdravstvenih razloga.

Vezane vijesti

Policija istražuje prijetnje smrću Holy

Policija istražuje prijetnje smrću Holy

Zagrebačka policija je potvrdila kako je dobila prijavu ministrice zaštite okoliša i prirode, Mirele Holy, kako joj prijete smrću u pismima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika