04.04.2007. / 16:37

Autor: Nina Tomljanović

GOSPODARSTVO

Otvoren Hrvatsko-bugarski gospodarski forum

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević u uvodnoj je riječi preporučio potrebu zajedničkog nastupa bugarskih i hrvatskih tvrtki, istaknuvši da je razmjena dviju država zadnjih godina dosegnula "dramatičan" rast, no to nije razlog da se ne bi istraživale nove mogućnosti

U srijedu, 4. travnja U Zagrebu su premijer Ivo Sanader i njegov gost Sergej Stanišev otvorili Hrvatsko-bugarski forum u sklopu posjeta bugarskog premijera i pozvali prisutne tvrtke da odlične odnose dviju zemalja nadograde međusobnom i suradnjom u regiji, ali i novim tržištima.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević u uvodnoj je riječi preporučio potrebu zajedničkog nastupa bugarskih i hrvatskih tvrtki, istaknuvši da je razmjena dviju država zadnjih godina dosegnula "dramatičan" rast, no to nije razlog da se ne bi istraživale nove mogućnosti.

Članstvo u "EU i NATO" dvije su ključne riječi za uspješno gospodarstvo, poručio je premijer Ivo Sanader čestitajući Bugarskoj ulazak (od 1. siječnja) u Europsku uniju.

Članstvo u tim organizacijama jamči makroekonomsku stabilnost i privlači ulaganja, jer kapital "kao plaha životinja bježi na svaki mali problem", kazao je Sanader.

Bugarska podupire euroatlantske težnje Hrvatske, rekao je Stanišev ocjenivši da je pozitivno ozračje zavladalo u regiji zapadnog Balkana nakon pada režima srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

"Taj novi politički duh je nužan i ključan također i za gospodarsku suradnju", ocijenio je Stanišev.

Stanišev je pozdravio "doista velik gospodarski rast" razmjene dviju država s otprilike 9 milijuna dolara 2000., na gotovo 240 milijuna u 2006. godini. Priznao je ipak postojanje neravnoteže.

"Nažalost postoji određena neravnoteža u toj razmjeni i mi moramo tražiti načine da uskladimo interese tvrtki obiju strana, dakle da postignemo ravnotežu", rekao je.

Robna razmjena u 2006., iznosila je 341 milijun dolara, s velikim nesrazmjerom na hrvatsku štetu koja je u Bugarsku izvezla robe u vrijednosti 47,8 milijuna dolara, a uvezla 293 milijuna dolara. Čak 80-postotno povećanje hrvatskog uvoza iz Bugarske u odnosu na 2005., rezultiralo je deficitom od 245,2 milijuna USD.

"Mislim da je također važno i razmisliti o zajedničkim interesima na trećim tržištima ne samo ovdje u regiji (...) već i u drugim zemljama gdje Hrvatska ima dobre veze, Bugarska ima kontakte i gdje su naši proizvodi komplementarni", kazao je nadalje Stanišev.

Premijer Sanader uputio je sličnu poruku.

"Politička i svaka druga suradnja dviju zemalja odlična" je, a na vama "poduzetnicima je da iskoristite tu dobru situaciju, pa i ne samo na međusobnim tržištima, nego možda i za zajednički nastup na trećima", rekao je Sanader.

Svoju je zemlju bugarski premijer opisao kao uspješan primjer gospodarskog razvoja sa stalnim rastom BDP-a od 6 posto zadnjih godina, a u 2006. i s nešto višim, uz stabilnu makroekonomsku i fiskalnu situaciju. Dodao je da je Bugarska jedna od rijetkih u EU koja ima proračunski višak, zahvaljujući i disciplini javnih institucija da ne troše više nego što je potrebno.

U prostorijama HGK-a nakon plenarnog dijela održani su individualni poslovni razgovori predstavnika hrvatskih tvrtki, koji se prijavilo 21, s predstavnicima 30 tvrtki iz Bugarske.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika