04.04.2007. / 19:50

Autor: Martina Zeković

SPLIT

Medalja Ratne mornarice SAD-a dodijeljena hrvatskom časniku

Časniku Hrvatske ratne mornarice kapetanu fregate Milanu Žuniću u srijedu je dodijeljena Medalja Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država za zasluge u ostvarenju i razvoju bilateralne suradnje između hrvatskih i američkih oružanih snaga od 2003. do 2005. godine. Nagrada je dodijeljena na američkom razaraču USS Roosevelt, koji se nalazi na čelu skupine brodova u sastavu NATO-a u šestodnevnom posjetu Splitu.

Predsjednik SAD-a ovo odličje dodjeljuje rijetkim osobama za iznimne zasluge u suradnji, a dodjeljivanje ovakve medalje stranom časniku ima još veće značenje.

Kapetan fregate Žunić bio je prvi predstavnik Hrvatske u američkom vojnom zapovjedništvu nadležnom za krizna područja u Afganistanu, Iraku i na Rogu Afrike. Bio je veza između hrvatske i američke vojske u koordinaciji logističke potpore. Tridesetosmogodišnji časnik Žunić završio je američku stožernu i združenu stožernu vojnu školu, trenutačno je na doktoratu iz strojarstva na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, a zaposlen je u Odjelu za međunarodnu vojnu suradnju HRM-a, kao voditelj Odsjeka za obrambeno planiranje.

Američki razarač USS Roosevelt, te četiri ratne fregate iz Velike Britanije, Italije, Španjolske i Turske, u Split su doplovile jutros.

Veleposlanstvo SAD-a organiziralo je dolazak brodova NATO saveza u vojnopomorsku bazu Lora, gdje su uplovile četiri ratne fregate, te u splitsku Sjevernu luku, gdje je na vezu američki razarač USS Roosevelt. Dolazak je organiziran u sklopu međunarodne vojne suradnje NATO-a i Hrvatske.

Vezane vijesti

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

Drugi Split Pride, u čijoj je povorci po procjenama policije bilo oko 700 ljudi, protekao je u najboljem redu bez incidenata, a privedene su 73… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika