05.04.2007. / 09:12

Autor: Nina Tomljanović

IRAN

Britanski marinci otputovali za London

Marinci putuju u poslovnoj klasi zrakoplova, te u taj dio zrakoplova neće moći ući nitko osim marinaca i osoba koje ih prate, za Reuters je rekao neimenovani britanski diplomat

Nakon što je iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad potvrdio oslobođenje petnaestero britanskih marinaca, oni su u četvrtak, 6. travnja ujutro otputovali iz Teherana redovnom zrakoplovnom linijom za London.

Prema Ahmadinedžadovim riječima, Britanci koje su 23. ožujka zarobili pripadnici iranske vojske, oslobođeni su kao "dar britanskom narodu" u vrijeme islamskih i kršćanskih blagdana.

No iranski je predsjednik ipak kritizirao Veliku Britaniju jer nije bila "dovoljno hrabra" da prizna kako su marinci zalutali u iranske teritorijalne vode.

Marinci putuju u poslovnoj klasi zrakoplova, te u taj dio zrakoplova neće moći ući nitko osim marinaca i osoba koje ih prate, za Reuters je rekao neimenovani britanski diplomat.

"Marince prate tri ili četiri osobe iz britanskog veleposlanstva, i oni neće biti dostupni medijima dok zrakoplov ne sleti u Velikoj Britaniji", kazao je diplomat.

Svoju odluku Ahmadinedžad je objavio neočekivano u srijedu na dugačkoj novinskoj konferenciji koju su pratili brojni svjetski mediji. Na toj konferenciji on je odlikovao svoje mornaričke zapovjednike koji su sudjelovali u zarobljavanju Britanaca.

Britanija je pozdravila Ahmadinedžadovu odluku, ali i dalje tvrdi da su marinci, među kojima je i jedna žena, zarobljeni u iračkim teritorijalnim vodama dok su pregledavali jedan trgovački brod u skladu s rezolucijom UN-a.

Vezane vijesti

Pakao poslije okupacije tuđih zemalja

Pakao poslije okupacije tuđih zemalja

700.000 američkih ratnih veterana do sad je zatražilo liječničku pomoć, polovica njih zbog težih psihičkih poremećaja poput depresije i nasilnosti.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika