05.04.2007. / 11:15

Autor: Martina Zeković

BiH

Slovački diplomat jedini nasljednik Schwarza-Schillinga u BiH

Miroslav Lajčak trenutačno obnaša dužnost direktora u Ministarstvu vanjskih poslova Slovačke koji slovi za izvrsnog poznavatelja stanja na Balkanu, a iza njega je i dugogodišnji veleposlanički staž u Beogradu

Do kraja svibnja Vijeće za provedbu mira u BiH trebalo bi donijeti odluku o imenovanju nasljednika sadašnjeg Visokog predstavnika u BiH Christiana Schwarza-Schillinga kojemu mandat ističe 1. srpnja. Jedini preostali kandidat za to mjesto ostao je slovački diplomat Miroslav Lajčak, obzirom da su Francuz Alain Le Roy i Talijan Stefano Santorino, koji su također bili kandidati za novog Visokog predstavnika, odustali od mogućeg angažiranja u BiH, objavio je u četvrtak sarajevski "Dnevni avaz".

Razlozi za odustajanje bili su ti što se Le Roy već nalazi na atraktivnoj poziciji francuskog veleposlanika na Madagaskaru, a Santorino jer ima previše obveza u Rimu gdje radi u uredu premijera Romana Prodija. Miroslav Lajčak trenutačno obnaša dužnost direktora u Ministarstvu vanjskih poslova Slovačke koji slovi za izvrsnog poznavatelja stanja na Balkanu, a iza njega je i dugogodišnji veleposlanički staž u Beogradu. U ime Europske unije, bio je i posrednikom u provedbi referenduma o razdvajanju Crne Gore od Srbije.

Pomoćnik američke državne tajnice Daniel Fried u srijedu je u Sarajevu izjavio da će OHR nastaviti raditi u BiH "barem još godinu dana".

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika