05.04.2007. / 12:06

Autor: Nina Tomljanović

SLOVENIJA

Protiv potpisa o Paneuropskom naftovodu oporba i dio tiska

Iz LDS-a smatraju kako investitori budućeg naftovoda zacijelo ne bi u lobiranje i uvjeravanje slovenske vlade uložili toliko energije i sredstava da je riječ o neobvezujućem dokumentu

Slovenska oporba i dio tiska ocjenjuju neuvjerljivima razloge kojima je vlada premijera Janeza Janše opravdala, nakon što je to dugo vremena odbijala učiniti, svoj potpis pod izjavu o Paneuropskom naftovodu (PEOP).

Oni osporavaju tvrdnje slovenskog ministra gospodarstva Andreja Vizjaka da je službena Ljubljana izjavu potpisala zato što je to sada neobvezujuća izjava. Prvotni je prijedlog bio obvezujuć memorandum.

Iz LDS-a smatraju kako investitori budućeg naftovoda zacijelo ne bi u lobiranje i uvjeravanje slovenske vlade uložili toliko energije i sredstava da je riječ o neobvezujućem dokumentu.

Ta parlamentarna stranka, najoštrija oporba vladi premijera Janeza Janše, drži da je naftovod od Konstance do Trsta, koji bi dijelom išao preko Slovenije, "nekoristan i nepotreban".

Također pozivaju vladu da "jasno kaže" kako naftovoda preko ekološki osjetljivog kraškog terena na slovenskoj obali "neće biti".

No ako je doista riječ o neobvezujućem dokumentu, vlada "obmanjuje zainteresirane države i investitore", tvrdi LDS.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" piše da je izjava ministra Andreja Vizjaka kako u vezi s PEOP-om postoji i "podmorska varijanta", a to bi značilo da će naftovod biti položen oko istarske obale i time zaobići Sloveniju, malo vjerojatna.

A malo je vjerojatna zato što je nitko od drugih sudionika na sastanku u Zagrebu nije potvrdio, tvrdi taj dnevnik.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova (MVP) objavilo je da je Europska komisija raniji predloženi memorandum o gradnji PEOP-a, koji bi za sudionike bio obvezujući, ocijenila "protivnim europskim pravnim stečevinama".

Zato ga i Slovenija, "koja za projekt nije neposredno zainteresirana", podržava "u smislu zajedničke energetske politike i u skladu s ugovorom o energetskoj povelji", naveo je slovenski MVP u svojoj izjavi za javnost.

Time je Europska komisija potvrdila slovensko stajalište, priopćava MVP i tvrdi da se potpisana ministarska izjava temelji "samo na pokazanoj političkoj potpori Europske unije i država prema tome projektu".

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika