06.04.2007. / 15:41

Autor: Stjepan Marković

FRANCUSKA

Mitterrandov sin optužen za šverc oružja

Sin francuskog predsjednika Françoisa Mitterranda optužen zajedno s još 41 osobom za prodaju oružja Angoli i primanje mita. Jean-Christophe Mitterrand, koji je bio savjetnik svome ocu za Afriku, optužen je da je primao mito. Uz njega na optuženičkoj klupi će se naći bivši ministar unutarnjih poslova Charles Pasqua i Mitteranov savjetnik Jacques Attali.

U optužbi stoji da su u razdoblju od 1993. do 2000. godine oružje istočno europskih zemalja vrijedno 800 milijuna dolara ilegalno prodavali snagama angolskog predsjednika. Istraga se bila fokusirala na dvojicu poslovnih ljudi Pierrea Falconea i Arkadya Gaydamaka koji su navodno prodavali teško naoružanje predsjedniku Joseu Eduardou Dos Santosu. Santos koji je bio na čelu Popularnog pokreta za oslobođenje Angole uz potporu Sovjetskog saveza i Kube 16 godina je vodio građanski rat protiv jedinica Unite koju su podupirali SAD i bjelače vlasti Južoafričke republike. Rat je službeno završen 2002. godine.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika