06.04.2007. / 17:15

Autor: Stjepan Marković

ZNANOST

Odobreno 185 mjesta za znanstvene novake

Za cijeli sustav koji se sastoji od 2750 znanstvenih novaka ove godine će se izdvojiti oko 240 milijuna kuna.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa odobrilo je novih 185 mjesta za znanstvene novake na hrvatskim visokim učilištima i javnim znanstvenim institutima. Dražen Vikić Topić, državni tajnik za znanost i tehnologiju, za Nacional.hr izjavio je: "Ministarstvo je osiguralo gotovo 20 milijuna kuna za ove znanstvene novake, no ovo su samo prva mjesta dodijeljena ove godine, do kraja godine odobrit ćemo još najmanje 200 novih mjesta". Unutar znanstveno-istraživačkog sustava Republike Hrvatske skupa s novoodobrenim mjestima ima 2750 znanstvenih novaka. Na sveučilištima trenutno ima 924 znanstvena novaka, na javnim znanstvenim institutima 245 znanstvena novaka te na ostalim ustanovama otvoreno je 101 mjesto znanstvenih novaka, što iznosi čak 32 nova mjesta za novake svaki mjesec.

"Prilikom posljednje dodjele, najviše novaka, njih 140, dodijeljeno je sveučilištima u Zagrebu, Splitu i Rijeci, a njih 45 raznim institutima", izjavio je Vikić Topić. Mjesta znanstvenih novaka dodjeljuju se na temelju dostavljenih lista koje su Ministarstvu poslale visokoškolske i znanstveno-istraživačke institucije, a sačinjene su na osnovu preporuka Nacionalnoga vijeća za znanost RH i novih naputaka Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. "Novaci se dodjeljuju mentorima za rad na određenim projektima. Svaki fakultet ili institut dužan je napraviti listu mentora prema kojoj se određuju prioriteti prilikom dodjele novaka", objasnio je za Nacional.hr Vikić Topić.

Najčešće se dodjeljuje samo jedan novak po projektu. Prilikom posljednjeg dodjeljivanja samo su dva projekta dobila po dva znanstvena novaka. "Nastojali smo da što više novaka dodijelimo mladim znanstvenicima kako bi smo podržali njihova istraživanja", rekao je Vikić Topić.

Ovakav oblik financiranja znanstvenih novaka i znanstvenih projekata jedinstven je u svijetu, a pokrenut je 1991. godine. Ministarstvo osigurava novac za plaće znanstvenih novaka koje iznose oko 4.500 kuna, a oni rade na znanstvenom projektu te moraju doktorirati u roku od šest godina. Dodjeljivanjem znanstvenih novaka Ministarstvo na dodatni način financira odabrane znanstvene projekte. Za cijeli sustav koji se sastoji od 2750 znanstvenih novaka ove će se godine izdvojiti oko 240 milijuna kuna.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika