07.04.2007. / 11:06

Autor: Martina Zeković

KOSOVO

Koštunica: "Vijeće sigurnosti Srbiji nikada neće oduzeti Kosovo"

"Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda Srbiji nikada neće oduzeti Kosovo", izjavio je za blagdanski trobroj beogradskih Večernjih novosti premijer Srbije Vojislav Koštunica i dodao kako "nije ovdje riječ samo o Kosovu i Srbiji. Lanac bi se pokrenuo, kraja ne bi bilo. Nemoguće je da se to desi. Postoje države koje imaju snagu da ne dozvole da se napravi kaos i sruši međunarodni poredak".

On smatra da je postalo jasno koliko su jaki argumenti Srbije i mnogih drugih zemalja, među kojima prednjače Rusija i Kina, da se ne može jednoj članici UN-a otimati teritorij.

U utorak su u Vijeću sigurnosti UN-a počele konzultacije o Kosovu, a na prvoj sjednici je posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a Martti Ahtisaari izložio svoj prijedlog za konačni status pokrajine. Prema tom prijedlogu, neovisnost Kosova bila bi pod međunarodnim nadzorom. "Unutar Vijeća postoji značajna potpora za taj prijedlog pa bi se do kraja travnja pred Vijećem mogla naći rezolucija o Kosovu", rekao je predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN-a, britanski veleposlanik Emyr Jones Parry.

U slučaju da neke zemlje počnu sa bilateralnim priznavanjem Kosova dok Srbija još uvijek čeka odluku o eventualnom nastavku pregovaračkog procesa, Koštunica je odgovorio kako "Srbija jasno upozorava da Rezolucija 1244 ima obvezujuću snagu za sve vlade i da nijedna država članica UN ne smije prekršiti Rezoluciju koju je usvojilo VS UN. Ako bi se netko usudio jednostrano priznati neovisnost pokrajine, to bi predstavljalo najgrublje kršenje Povelje UN. I više od toga, to bi bilo dvostruko kršenje, jer bi bile prekršene i Povelja i Rezolucija 1244, što bi značilo gaženje samog autoriteta UN-a. Mislim da do toga nikako ne bi smjelo da doći i da su svi svjesni ozbiljnosti posljedica koje bi nastale".

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika